Information om natriumfluorid

Læs om fluorid i tandpasta, hvorfor vi bruger det, og hvor meget tandpasta du bør bruge.

Vi anbefaler, at når barnet får sin første kindtand, bruges en mængde tandpasta, som svarer til halvdelen af, hvad der kan ligge på barnets lillefingernegl, pr. gang. Herefter bruges en mængde tandpasta på størrelse med en ært.

Når barnet bliver gammelt nok, skal det lære at spytte overskydende tandpasta ud.

Opbevar altid tandpasta, så små børn ikke kan få fat i den.

Hvorfor bruger vi fluorid i tandpasta?

Fluorid bruger vi til at forebygge og hæmme udviklingen af huller i tænderne. Det er veldokumenteret, at fluorid og tandbørstning 2 gange dagligt har en stor effekt på tænderne i forbindelse med forebyggelsen af huller.

Alle relevante undersøgelser viser samstemmende, at fluoridpasta har en overbevisende effekt på huller i tænderne. I fluortandpasta er der kun en meget lille mængde fluorid, som er helt ufarlig i de mængder, vi bruger.

Fluorid og Fluor

Fluorid er ikke at forveksle med hormonforstyrrende fluorstoffer eller den farlige fluorgas, selvom det ofte er fluor, vi siger.

Fluorid i tandpasta er uorganisk fluor og har ikke den samme uheldige egenskab som fluorstoffer i f.eks. pizzabakker, mikroovnspopcorn eller visse typer bagepapir.

Fakta

I en hel tube tandpasta er der maks. 0,15 g. fluorid (EU's grænseværdi).

Hvis du spiser en hel tube tandpasta på én gang, kan du få fluoridforgiftning, hvilket giver symptomer som kvalme, mavepine og opkastning.

Du skal indtage 1 g fluorid på én gang, for at fluoridforgiftningen bliver livstruende. Det er mere end seks tuber tandpasta for voksne og 3 tuber for børn.

Alvorlige fluorforgiftninger er yderst sjældne.

Har du brug for yderligere information eller har du spørgsmål om natriumfluorid, er du velkommen til at kontakte os på mail tandplejen@randers.dk eller spørge på klinikken.