Tandfrembrud og tandskifte

Her kan du læse om tandfrembrud for både mælketænder og blivende tænder.

Mælketænder

Nogle børn får den 1. tand i 4 måneders alderen, andre i 8 måneders alderen. Som regel er det fortænderne i undermunden, der kommer først.

I 3 års alderen har barnet fået alle sine 20 mælketænder. Rækkefølgen og tidspunktet for, hvornår tænderne bryder frem, kan variere en del, uden at det betyder noget.

6-årstanden

Den første blivende kindtand bryder frem i 6-års alderen. Derfor kaldes den 6-årstanden.

6-årstanden bryder frem bag de bageste mælketænder, og derfor kan den være svær at få øje på. Det kan tage op til et år for 6-årstanden at bryde helt frem. Mens den bryder frem, kan den samle mange madrester, og der samler sig nemt bakterier på den. Der er en særlig risiko for, at der går hul i 6-årstandens tyggeflade, fordi den ofte er knudret.

Det er derfor meget vigtigt, at en voksen hjælper med at børste 6-årstanden grundigt hver dag. Børn kan ikke selv børste deres 6-årstænder godt nok, og måske er det nødvendigt at bruge en speciel tandbørste med et lille børstehoved, en solo-tandbørste. Man kan med fordel børste på tværs af tyggefladen på 6-års tanden.

Video om børstning af 6-årstanden

12-årstanden

Omkring 12-års alderen kommer der igen en ny blivende kindtand. Den bryder frem bagved 6-årstanden.

Det er det sammen som ved 6-årstanden, den er svær at få øje på og kan være længe om at komme helt frem, og der er stor risiko for at der gå hul i tyggefladen, hvis ikke den bliver børstet grundigt. Her kan det igen være nødvendigt at bruge en solo-tandbørste.

For at undgå at der kommer hul i 6-årstanden og 12-årstanden, kan vi udfylde de dybe kløfter med en tandlak, så tyggefladen bliver jævn og glat. Læs om lakering af kindtænder her.