Hul i en tand

Når der er kommet hul i en tand, er en del af tanden skadet. Det hårde væv er blevet blødt, og måske er der knækket et stykke af tanden.

Alle har bakterier i munden og de bakterier som sætter sig på tænderne kaldes plak. Når man spiser eller drikker noget sukkerholdigt, bliver plakken omdannet til syre, og denne syre ætser først tandemaljen, og bliver syren ikke fjernet, forsætter opløsningen af tanden. Får man ikke standset udviklingen af det begyndende hul, forsætter syreangrebet videre i emaljen og ind i tandbenet. Er det først nået så langt, kræver det behandling hos tandlægen.

Det skadede væv/tand skal fjernes, så det ikke breder sig dybere ind i tanden og ind i tandens nerve.

Når man fjerner det skadede væv/tand, bruger men oftest to forskellige roterende maskiner, der larmer noget og giver en del vand og luft, så tanden hele tiden skylles ren. Vandet fjernes fra munden vha et sug, (der også larmer).

Når man bruger maskinerne, kan man mærke en snurren i tanden, og det kan måske være lidt koldt på grund af vandet.

Når hullet er rent, skal der en fyldning i, så tanden genopbygges, og man undgår, at maden kan sætte sig fast.

Er hullet mellem tænderne, skal det et bånd om tanden, så man får den rette form på tanden, og det kan holdes tørt. Oftest har man også vatruller eller vatpuder i munden til at hjælpe med at holde munden tør.

Mælketænder

Plast til fyldninger i mælketænder er i en kapsel, der blandes i en maskine. Derefter kommer den i en holder, og plasten fordeles i tanden. Plasten hærder enten af sig selv i løbet af nogle minutter eller ved hjælp af en blå lampe, man lyser med på tanden. Fyldningen skal derefter pudses, så den er glat og passer til tænderne i den anden kæbe.

Blivende tænder

Tanden forbehandles med tre forskellige gel og væsker (der godt kan smage lidt surt). Plasten kommes i tanden i små lag, der hver især hærdes med lys fra en blå lampe. Fyldningen skal derefter pudses, så den er glat og passer til tænderne i den anden kæbe.