Operationer i munden

Alle de operationer, Tandplejen tilbyder, foretages af det kirurgiske specialteam, som holder til på klinikken på Thors Bakke.

Du kan blive henvist til operation af tandreguleringen, hvis du er i gang med at få rettet tænder, eller af din lokale tandlæge.

Alle, som skal opereres, vil blive indkaldt til forundersøgelse inden selve operationen.

Forundersøgelse til operation

Ved forundersøgelsen laves først en lille undersøgelse af det område i munden, som skal opereres. Måske tages der ekstra røntgenbilleder. Herefter forklarer vi, hvordan selve operationen kommer til at foregå, og det er muligt at stille uddybende spørgsmål til det, man ikke forstår.

Til forundersøgelsen spørges også ind til barnets helbred og nervøsitet for selve operationen. Hvis man er meget nervøs, er det muligt at få noget beroligende medicin på selve operationsdagen. Det betyder, at man møder op en time før behandlingen og tager en pille, som hjælper barnet til at slappe af, så det bedre kan overskue det, der skal ske.

Selve operationen

Ved operationen er det første, der skal foregå, at man skal bedøves. Vi bruger overfladebedøvelse til slimhinden, så indstikket med nålen ikke kan mærkes. Det der kan mærkes, er den strammende fornemmelse, bedøvelsesvæsken giver, når den fordeles i slimhinden. Mange synes, at bedøvelsen er det sværeste, og derfor tager vi os god tid og holder pauser, hvis der er behov for det.

Herefter får man lov at sidde i det private venteværelse, mens vi gør klar til operationen.

Alt operationspersonalet vil bære sterile handsker, huer og mundbind. Dette er for at sikre, at der ikke overføres bakterier til operationssåret.

Under operationen må der ikke opleves smerter. Det kan mærkes, når vi trykker og rører, men hvis der føles smerte, er der behov for yderligere bedøvelse, og vi fortsætter ikke før, at barnet er klar.

Til sidst syes såret sammen med en tråd, som er selvopløselig.

Efter operationen

Efter operationen får man både mundtlig og skriftlig info om, hvordan man skal forholde sig de efterfølgende døgn med hensyn til hvile, kost, mundhygiejne og smerter.

Man får også en tid til kontrol ca. en uge efter operationen. Her fjernes også de sting, som evt. sidder tilbage.

Forældre er selvfølgelige meget velkomne til forundersøgelsen og til at være til stede og holde i hånd under selve operationen.