Tandudtrækning

Tandudtrækning kaldes også for ekstraktion. Både mælketænder og blivende tænder kan blive trukket ud.

Der kan være mange årsager til, at tanden skal tages ud. Det kan bla. skyldes et hul, som er så stort, at tanden ikke kan bevares. Det kan også skyldes, at mælketanden sidder I vejen for den nye tand, som skal til at bryde frem. Hvis man er I gang med tandregulering, kan det ske, at en blivende tand skal fjernes, fordi der simpelthen er for lidt plads til den i munden.

Inden tanden tages ud, skal den altid bedøves. Vi bruger overfladebedøvelse til slimhinden, så indstikket med nålen ikke kan mærkes. Det, der kan mærkes, er den strammende fornemmelse, bedøvelsesvæsken giver, når den fordeles i slimhinden. Mange synes, at bedøvelsen er det sværeste, og derfor tager vi os god tid og holder pauser, hvis der er behov for det.

Når tanden er godt bedøvet, bliver den først løsnet, så den rokker og derefter forsigtigt fjernet med en tang. Under tandudtrækningen må der ikke føles smerte. Det kan mærkes, når vi rokker med tanden, og det opleves som en trykkende og strammende fornemmelse.

Efter tandudtrækningen kan man være lidt øm. Det kan derfor være en god ide, at man hjemme tager en smertestillende pille, som virker, når bedøvelsen holder op. Det er vigtigt, at man tager den med ro og ikke dyrker sport. Desuden anbefaler vi, at man spiser kolde og bløde ting for at give området ro til at hele.