Frivillige på plejecenter: Giver meget glæde

På Svaleparken har man flere frivillige tilknyttet. To af dem er Helga Knudsen og Hans Knudsen. For dem betyder det meget at kunne give beboerne nogle mindeværdige stunder.

Helga Knudsen og Hans Knudsen er frivillige på plejecentret Svaleparken – simpelthen fordi de ikke kan lade være.

Sammen med fem frivillige er Hans Knudsen med til at give beboerne på plejecentret nogle ture ud af huset. Hver anden mandag formiddag går turen til den lokale brugs, så beboerne kan købe ind, og om eftermiddagen står den på en tur ud i det blå til lokale områder. Det kan være steder, som beboerne foreslår, og ellers har Hans eller de andre frivillige altid en god idé til, hvor turen skal gå hen. Og når de kommer hjem fra eftermiddagsturen, er der hygge og kaffe i plejecentrets cafe.

”Når vi kører rundt, fortæller jeg, hvad vi kører forbi, fordi jeg har selv boet her på egnen i godt 50 år. Det er så dejligt at komme her som frivillig, fordi jeg får noget tilbage. Jeg har det bare så godt, når jeg kommer hjem sådan en mandag,” siger Hans Knudsen, der har været frivillig på Svaleparken i ni år.

For ham har frivillighed altid fyldt meget. Han har blandt andet været frivillig i den lokale idrætsforening og i Ældresagen, inden han blev frivillig på Svaleparken.

”Jeg ville gerne bruge min tid på de ældre på plejecentret og startede ud med at være cykelpilot, men da der manglede en til at køre bussen hver anden mandag, sprang jeg til, og det har jeg ikke fortrudt,” siger Hans Knudsen, der udover turen hver anden mandag også stiller op, når der er udflugter ud af huset.

Skønt at gøre noget for andre

For Helga betyder det også meget, at hun kan gøre noget for andre. Hun har tidligere arbejdet på Svaleparken som social- og sundhedsassistent, men fra den dag, hun gik på pension, valgte hun at blive frivillig. Og det har hun nu været i 13 år.

”Da jeg gik på pension, var der en borger, som ikke rigtig havde nogle pårørende og som heller ikke havde så meget sprog. Jeg vidste, at jeg ville blive ved med at være der for ham, selvom jeg gik på pension, så jeg kom ugentligt ved ham, indtil han døde. Det betyder meget for mig at kunne gøre noget for nogle, der virkelig har brug for det,” siger Helga Knudsen.

Efterfølgende har hun blandt andet været besøgsven og er nu tovholder på den ugentlige fredagscafe, hvor 15-20 beboere kommer og quizzer, synger og nyder en kop kaffe.

”Jeg kommer gladeligt hver fredag. Jeg er ikke i tvivl om, at beboerne glæder sig, og hver gang kommer der flere og flere. De stråler, når de kommer og går herfra, og det giver også mig en masse,” siger Helga Knudsen.

Man vil ikke fortryde det

Helga og Hans har aldrig fortrudt, at de har valgt at blive frivillige, og de tænker da også, at de bliver ved så lang tid, som de kan få lov til det. Er der andre, der overvejer et job på et plejecenter, har de da også en klar opfordring.

”Bare spring ud i det. Du vil ikke fortryde det. Det er skønt at kunne være med til at gøre noget godt for andre og kunne gøre en forskel i andres hverdag,” siger Hans Knudsen.

Kunne du tænke dig et job som frivillig på et center, er du altid velkommen til at kontakte lederen på dit lokale ældrecenter eller en af frivilligkoordinatorerne for at høre mere om dine muligheder.