Hvad laver en centerterapeut?

Alle plejecentre i Randers Kommune har en centerterapeut. En af dem er Marianne Bech Sandahl, og hun er rigtig glad for sit job.

Marianne Bech Sandahl er uddannet fysioterapeut, og som centerterapeut er der mange forskellige opgaver, så derfor passer jobbet som centerterapeut på Vorup Plejehjem perfekt til hende.

Bred vifte af opgaver

Opgaverne som centerterapeut er mange og forskelligartede. Der er hele tiden fokus på den rehabiliterende tilgang, som handler om, at borgeren genvinder tidligere funktionsniveau, efter for eksempel sygdom, eller at vedligeholde borgerens nuværende funktionsniveau. Herudover fylder arbejdet med forflytninger og visitation af hjælpemidler, mens en anden del arbejdet også går med at lave aktiviteter og arrangementer, der kan være med til at skabe nogle stjernestunder for beboerne. Det kan være alt fra torsdagsbar med karaoke til ugentlig gymnastik eller læse en bog og en snak om gamle dage.

”Jeg holder af at være med til at give beboerne et glimt i øjet og nogle anderledes oplevelser i deres dagligdag. Gennem forskellige aktiviteter får jeg mulighed for at være med til at højne livskvaliteten for den enkelte, og det er meget meningsfuldt. Samtidig er det spændende at se og høre om beboernes liv og de forskellige ting, de har været igennem. Det giver nuancer i mit arbejde,” siger Marianne Bech Sandahl, centerterapeut på Vorup Plejehjem og fortsætter:

”Jeg laver både aktiviteter til en gruppe af beboere, men også til den enkelte. Her kan jeg godt lide at tænke ud af boksen. Det kan for eksempel være, hvis en af beboerne har været landmand og så se på, hvordan den interesse kan bringes i spil, blandt andet med en tur ud af huset.”

Tid til den enkelte

Selvom der er travlt ude på centrene, så består en del af Mariannes job også i at bruge tid sammen med beboerne og tage en snak om stort og småt, når der er brug for det.

”Det betyder meget for mig, at jeg kan tage en snak med den enkelte beboer, når der er brug for det og høre om vedkommendes livshistorie. For mig er det vigtigt, at beboerne mærker, at jeg vil dem og er der for dem, uanset hvor de er i deres liv og funktionsniveau,” siger Marianne Bech Sandahl.

Udover at bruge tid med beboerne og give dem nogle stjernestunder, har Marianne Bech Sandahl en særlig interesse for den fysiske, psykiske og sociale sundhed, men også hvordan man arbejder med rehabilitering.

”Jeg er meget interesseret i, hvordan vi alle i huset kan få øjnene op for, at jo mere beboerne kan gøre selv, jo mere meningsfuldt et hverdagsliv får de. Det kan godt være, at det i starten for eksempel tager længere tid for beboeren at komme i tøjet, men det er tid, der er godt givet ud – både for plejepersonalet og for beboerne,” siger Marianne Bech Sandahl.