Hvad laver en social- og sundhedsassistent?

I mere end et årti har Jeanett Blaabjerg Brixen arbejdet inden for omsorgsområdet. Hun kan ikke forestille sig noget bedre job.

Jeanett Blaabjerg Brixen har altid gerne villet arbejde med mennesker, men hun har også haft en interesse for mad. Derfor uddannede hun sig til ernæringsassistent, og under uddannelsen var hun i oplæring på et plejecenter. En gang om ugen kørte hun rundt til borgerne med mad, og det var her, at interessen for at hjælpe ældre mennesker for alvor startede. Hun sadlede derfor om og uddannede sig til social- og sundhedshjælper. Efter uddannelsen arbejdede hun i nogle år, før hun uddannede sig til social- og sundhedsassistent og arbejder nu som dette på Vorup Plejehjem.

”Da jeg startede på uddannelsen til hjælper, tænkte jeg egentlig, at jeg direkte efter den, ville uddanne mig til assistent, men det er jeg glad for, at jeg ikke gjorde. Det er et stort ansvar af være assistent, og det har derfor haft stor betydning for mig, at jeg havde fået nogle års erfaring, inden jeg stod med det ansvar,” siger Jeanett Blaabjerg Brixen, social- og sundhedsassistent og oplæringsvejleder på Vorup Plejehjem.

Et stort ansvar

Opgaverne som social- og sundhedsassistent er mangeartede og kræver ofte, at man kan holde mange bolde i luften og have et godt overblik. Opgaverne omfatter blandt andet grundlæggende sygepleje og ansvaret for den overordnede pleje af borgeren. Dagligt observeres det, om der er ændringer i borgerens tilstande, og hvis der er det, skal der laves en indsats for, hvad der skal gøres. Det kan for eksempel være, hvordan et sår skal behandles, eller at en borger har behov for medicin. Herudover er der opgaver som koordinering af borgerforløb, medicingivning, genoptræning og at give social- og sundhedshjælpere instruktion og information om, hvilke opgaver der skal udføres.

Der er derfor også mange evner, som det er vigtigt, at man besidder som social- og sundhedsassistent. Jeanett Blaabjerg Brixen fremhæver blandt andet at have et godt overblik, et rummeligt menneskesyn, at være omstillingsparat, og at turde stå ved sig selv og sige noget, der ikke altid er så rart.

”Jeg er meget bevidst om det store ansvar, jeg har, og det gør mig stolt, at jeg gør en forskel for andre. Det gælder blandt andet at gøre en forskel for den enkeltes livskvalitet og generelt mærke, hvad der er vigtigt for borgeren,” siger Jeanett Blaabjerg Brixen og fortsætter:

”Som social- og sundhedsassistent får vi et større og større ansvar, og vores opgaver bliver mere og mere komplekse. Det er et job, der kræver høj faglig viden, da vi har mange forskellige opgaver, for eksempel både menneskelige og sygeplejefaglige opgaver.”

Uddanne fremtidens medarbejdere

Udover at være social- og sundhedsassistent er Jeanett Blaabjerg Brixen også oplæringsvejleder og dermed med til at uddanne fremtidens social- og sundhedsmedarbejdere på omsorgsområdet.

”Jeg er stolt af at være med til at fremtidssikre, at vi får nogle kompetente medarbejdere, der er med til at tale faget op og højne det. Der er mange, der faktisk ikke ved, hvad vi render og laver,” siger Jeanett Blaabjerg Brixen.

Overvejer du at uddanne dig til social- og sundhedsassistent, er Jeanett Blaabjerg Brixens råd bare at springe ud i det. Du skal dog være klar over, at det kræver et stort ansvar, og det ansvar skal du være klar til at tage på dine skuldre. Det er derfor vigtigt, at du har både faglighed og hjerte på det rette sted.