Kanonbåden blev indviet

På en dag med mange forskellige aktiviteter rundt om Randers Fjord i anledningen af Fjordens Dag fik Udbyhøj Lystbådehavn søndag den 21. maj en ny attraktion.

Mange kiggede forbi Kanonbåden på Fjordens Dag 2023

Omkring 200 gæster fik fornøjelsen af at indvie Kanonbåden i Udbyhøj Nord. Det er en mobil formidlingsplatform på vand, der informerer om Naturpark Randers Fjord. Med kanonbåden trækkes tråden helt tilbage til Englandskrigene i starten af 1800-tallet. Dengang indgik fire kanonbåde nemlig som en del af skanseanlæget ved Udbyhøj, der skulle holde fjenden på afstand. Den nye Kanonbåd tjener dog et mere fredeligt formål.

På Kanonbåden kan turister og andre besøgende nemlig finde inspiration til ophold i Naturpark Randers Fjord, som Udbyhøj er indgangen til. På Kanonbåden er der et multirum, der kan benyttes af skoler, institutioner og foreninger, og tanken er, at man her kan gå i dybden med særlige emner.

Der er et øvre dæk på Kanonbåden, som altid er åbent for besøgende. Herfra kan man i kikkert skue ud over fjorden og finde information om Naturpark Randers Fjord. Kanonbåden er desuden beklædt med tagrør, der er meget karakteristiske for Randers Fjord. Rørene er dog høstet længere inde i fjorden ved Uggelhuse.

Fremover vil multirummet være tilgængeligt for skoler og institutioner fra kl. 8-14, mens foreninger kan benytte rummet fra kl. 17-22 samt i weekender. Borgere og turister kan primært benytte det i weekenderne.

"Lokalt har der længe været et ønske om et besøgssted helt ned til vandet med panorama-udsigt over fjorden. Det ønske er nu blevet opfyldt, og indvielsen af Kanonbåden er virkelig noget, som vi har set frem til, siger formanden for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune, Anne Hjortshøj.

Udvalget har selv bevilliget 100.000 kroner til formålet. Randers Kommune har derudover via LAG-midler, Kultur og Fritidsforvaltningen, samt erhverves og planudvalget givet 504.000 kroner til projektet. Desuden har Nordea-fonden, ELRO-fonden og LAG Randers-Favrskov tilsammen støttet projektet med godt 1,7 mio. kr.

"Kanonbåden bliver et af vores såkaldte hotspots i Naturparken, og skal være med til at gøre det attraktivt for turister at besøge Naturparken og Udbyhøj. Steder som vi tror på, virkelig kan give folk nogle særlige oplevelser. Man kan året rundt gå ombord og nyde udsigten ud over fjorden og mod Kattegat. Måske er man endda heldig at se en sæl eller havørn oppe fra det øvre dæk", tilføjer Anne Hjortshøj.

Man finder Kanonbåden ved kajakklubbens faciliteter på Udbyhøj Lystbådehavn. Den kan ikke sejle ved egen kraft, men kan f.eks. bugseres til Randers eller andre lokationer i fjorden, hvor den kan opholde sig i en rum tid. Borgere, skole og andre gæster kan booke bådens multirum, ved at skrive til til sbc@randers.dk 

Økonomisk er Kanonbåden blevet til ved hjælp af en række puljer og fonde på følgende måde:

  • Friluftsrådet (800.000 kr.)
  • Nordea-fonden (350.000 kr.)
  • ELRO-fonden (500.000 kr.)
  • LAG Randers-Favrskov (110.000 kr.)
  • Kommunal LAG-midler ved Randers Kommune (300.000 kr.)
  • Kultur og Fritid i Randers Kommune (104.000 kr.)
  • Erhvervs- og Planudvalget i Randes Kommune (100.000 kr.)
  • Landdistriktsudvalget i Randers Kommune (100.000 kr.)

Næstformand, Knud Pedersen, fra LAG Randers-Favrskov og formanden for Landdistriktsudvalget i Randers Kommune, Anne Hjortshøj, klippede den røde snor. Dermed var Kanonbåden officielt åben