Miljøminister: Kæmpe arbejde der gøres

Torsdag 28. december besøgte miljøminister Magnus Heunicke skadestedet ved Nordic Waste sammen med borgmester Torben Hansen. Det er her, hvor et enormt jordskred er i gang og arbejdet med både at beskytte Alling Å mod en miljøskade og håndtere selve jordskredet har været i gang siden 10. december

Magnus Heunicke og Torben Hansen besigtige Nordic Waste skadested

Torben Hansen fortalte under besøget, at mellem 30-50 mand arbejder i døgndrift med at håndtere jord og beskytte åen. Derfor er Alling Å nu rørlagt fra nordsiden af Gl Aarhusvej, gennem vejen og uden om hele området omkring Nordic Waste. Der er fortsat tale om en situation, hvor man både kæmper mod tiden, og hvor situationen løbende udvikler sig, fordi jorden stadig er i bevægelse.

”Det er meget store kræfter, vi er oppe imod. Det er meget alvorligt, og alle gør en kæmpe indsats for at håndtere situationen,” sagde Torben Hansen.

På dagens besøg var der fuld opbakning fra Miljøministeriet og Miljøstyrelsen.

”Jeg er her for at give opbakning til Randers Kommune for det kæmpe arbejde, de har lavet. Og i den forbindelse, vil jeg gerne sige, der ikke er en finger at sætte på Randers Kommunes indsats. Det er en meget flot indsats i en hel ekstraordinær situation hen over julen. Man opfinder løsninger fra time til time.”

Magnus Heunicke understregede også, at indsatsen handler om at holde åens vand adskilt fra forurenet vand.

”Det vil have meget alvorlige miljøkonsekvenser for Alling Å og fjorden, hvis det bliver blandet. Det her er ekstremt alvorligt. Jeg tror ikke, at det er gået op for danskerne endnu, hvor alvorligt det er. Det er vores å- og havmiljø, det handler om. Der er mange ting at tage højde for – jorden skrider, og det går stærkt. ”

På besøget pegede Magnus Heunicke på, at både Miljøministeriet og Miljøstyrelsen gør hvad de kan for at hjælpe kommunen med rådgivning og bistå både teknisk og praktisk så meget som muligt. Og samtidig understregede han, at regningen for at beskytte Alling Å vil gå til Nordic Waste.

”Det er virksomheden, der har ansvaret for at rydde op. I sidste ende er det dem, der har ansvaret, det mener jeg ikke, der er nogen som helst tvivl om,” sagde Magnus Heunicke.