Modstandsfilm fra Randers vises på DR2

Nu vises dokumentarfilmen om modstandskvinden Ebba Sørensen fra Randers på TV

Ebba Rasmussen ser tilbage på minderne fra anden verdenskrig. Fotograf: Morten Højgaard, Arusia Film

Dokumentarfilmen ’MODSTANDSKVINDEN  - EN DANS FOR LIVET’ blev indspillet i 2020 med støtte fra Randers Kommune. I filmen fortæller en 94-årig Ebba Sørensen om hendes bidrag til kampen mod den nazistiske-besættelsesmagt. Hendes fortælling bringer os tilbage til den 4. maj 1945, hvor Ebba som ung kvinde sidder i en biografsal i Randers, da beskeden kommer. Fem års besættelse er slut. Det samme er Ebbas deltagelse i kampen for frihed. Hun har nemlig fungeret som meddeler og kurér for 'A/S-gruppen' ved at overrække hemmelige beskeder til modstandsmændene på et lokalt dansested. Det var en dans, der i sidste ende kunne koste hende livet.

Filmen er skabt af det unge søskendepar Jonas og Sofie Markussen. De rykkede ind i den tidligere modstandskvindes lejlighed og optog interview med hende over 5-6 gange. Disse optagelser bliver blandet med en række erindringsspor, der er rekonstruerede hændelser. Det er med til at skabe en autentisk og levende dokumentarfilm på knap 30 minutter. Rollen som den unge Ebba Sørensen bliver spillet af Laura Kronborg Kjær. Tv-seerne kender blandt andet Laura som stuepigen Nanna i TV 2-serien 'Badehotellet'.

’MODSTANDSKVINDEN - EN DANS FOR LIVET’ bliver sendt på DR2 den 20. september kl. 20 og igen den 1. oktober kl. 17.30. Dokumentarfilmen vil derudover i en periode være tilgængelig som stream på DR TV.  Filmen er blevet til med et stort lokalt engagement. 50 lokale statister, en lokal frisør og udlån af flotte kostumer fra Randers Teater er blot få eksempler på, hvordan lokalområdet i Randers har bakket op om 'EN DANS FOR LIVET’. Filmen er økonomisk støttet af Randers Kommunes udvalg for Sundhed, Idræt og Kultur. Derudover er den finansieret med hjælp fra crowdfunding med bidrag fra private østjyder.

Unge Ebba på spillestedet Jylland. Fotograf: Alfred Rubin, Arusia Film