Randers FC-spiller bliver Årets Sportsnavn i hjembyen

Fredag aften den 19. januar 2024 uddelte Randers Kommune hæder til det lokale idrætsliv. Prisen som Årets Sportsnavn 2023 og ni andre priser blev givet til både bredden og eliten for modtagernes indsats i det forgangne år.

Filip Bundgaard Kristensen (i midten af fotoet) blev Årets Sportsnavn 2023, Fotograf: Martin Albrechtsen

Sportsfejring 2023 i Arena Randers blev ikke kun en aften i sportskalenderen, men også en hyldest til Randers' vedholdende engagement i idrættens mangfoldighed og excellence.

Aftenens hovedpris var titlen som Årets Sportsnavn, der siden 1958 er blevet uddelt af Randers Amtsavis. I de senere år i samarbejde med Sparekassen Kronjylland og Randers Talent og Elite, der er kommunens officielle samarbejde for talentudviklingen i de lokale idrætsklubber. Blandt fire nominerede gik prisen som Årets Sportsnavn 2023 til fodboldspiller Filip Bundgaard Kristensen. Han er gået fra at være talent til stjerne hos Randers FC. I en alder af bare 19 år har Filip Bundgaard formået at bide sig fast som stamspiller på førsteholdet. Han fik allerede sin debut for Randers FC tilbage i 2020, da han som 16-årig blev den yngste debutant i klubbens historie. Han har desuden fået sin debut for det danske U21-landshold. Det skete i oktober, hvor han blev skiftet ind i en EM-kvalifikationskamp mod Tjekkiet. Måneden efter scorede han så sit første mål for U21-landsholdet, da han gjorde det til 1-0 i en testkamp mod Marokko. Filip Bundgaard Kristensens præstationer har gjort ham til det største salgsaktiv på det nuværende hold. I sommer bød AGF angiveligt omkring 15 millioner kroner, men det bud blev afvist af Randers FC.

Sammen med titlen som Årets Sportsnavn 2023 fulgte der en check på 20.000 kr.

"Det er selvfølgelig stort at vinde sådan en pris. Jeg har været på en udviklingsrejse både på og uden for banen, så jeg er rigtigt stolt at mit 2023. Og det er meget motiverede at modtage sådan en pris. Og jeg tror at noget af beløbet skal bruges til noget selvudvikling. Det er noget, som jeg går meget op i", siger Filip Bundgaard Kristensen.

Hyldest til badmintonstjerne
Wall of Fame, der kan opleves i Arena Randers, er en hyldest til lokale idrætsudøvere med store sportslige præstationer på absolut topplan. Hæderen gives til en person, der har indstillet sin sportslige karriere, og har ydet en ekstraordinær, langvarig og international anerkendt indsats inden for sportens verden.

Hvert år bliver et nyt medlem optaget i den eksklusiv klub. Det er en komite under Randers Talent og Elite, der finder frem til, hvem der skal være nye medlemmer af Wall of Fame. Badmintonspilleren Lena Frier blev fredag aften det 25´ende medlem af klubben. Hun har spillet alle sine ungdomsår i Randers Badminton Klub.

Lena Frier spillede senere syv år på allerhøjeste niveau i dansk og international badminton. Karrieren toppede med EM-guld i damedouble samt dame- og mixhold i 2008, hvor hun også deltog ved OL det samme år. I 2009 blev det til DM-guld i damedouble og året efter var Lena igen med til at sikre EM-guld til Danmark for Damehold, som hun havde gjort i både 2004 og 2008. Og så var der også EM-guldet for mixhold i 2006.

"Samlet set er det en hel fantastik sportsligkarrierer, der i den grad fortjener en hyldest. Dejligt at vi kan udvikle talenter i byen, som strækker sig helt til den internationale elite" siger Johannes Madsen, der er elitekoordinator fra Randers Talent og Elite.

Lena Frier er efter den internationale karrierer flyttet tilbage til Randers, hvor hun i dag bl.a. arbejder med at hjælpe lokale atleter til at nå deres sportslige drømme.

Hæder til ungt speedway-talent
Blandt tre unge fremadstormende talenter, der alle var nomineret, fra hver deres sportsgren blev 15-årige Mikkel Andersen fra Kronjyllands Speedway Club modtageren af Talentprisen. Den uddeles af SIKR -Samvirkende Idrætsklubber i Randers. Prisen tildeles et ungt talent i alderen 15 - 23 år, som har markeret sig gennem sine resultater og som har været udtaget til at repræsentere Danmark i sin aldersklasse. SIKR's Talentpris består af en pokal og en check på 5.000 kr. Mikkel Andersen er et af de helt store talenter i dansk og international speedway. Han har i 2020 vundet DM i 85cc, i 2021 ligeledes DM, men også VM i 85 cc. I 2022 vandt han DM, EM og VM i 250cc, mens det her i 2023 blev til VM bronze og EM-guld i 250cc. Allerede som fire et halvt årig begyndte han at køre speedway og som 12-årig begyndte han at slå igennem. Fra i år kører Mikkel også på U21-landsholdet. Den unge mand har det i øvrigt ikke fra fremmede, hans far er Brian Andersen, der som 20-årige vandt VM for juniorer.

"Det er naturligvis dejligt at blive anerkendt for sit arbejde. Og det er et godt skub på vejen og en bekræftelse på at være på den rigtige vej. Jeg vil helt sikkert bruge pengene til noget materiale som kan bruges i forbindelse med min sport", siger Mikkel Andersen

Motocross-dommer modtager pris
Når vi normalt taler om idrætspræstationer, falder samtalen hurtigt på de dygtige udøvere, kompetente trænere, engagerede frivillige og ivrige forældre. For at talenter kan præstere, er det også vigtigt, at de har trygge rammer at præstere i. Her er dommerne garant for en god tone og ideelt set, et miljø hvor der er plads til at lære af sine fejl. Randers Kommunes Dommerpris gives til en dommer eller en kampleder, der med sin ageren, udstråling og kommunikation er i stand til, at skabe den gode atmosfære i konkurrencen, sådan at udøverne får "en gode idrætsoplevelse". Dommeren skal mere se sig som kampleder end "regelrytter".

Prisen kan gives til dommere eller kampledere fra alle sportsgrene. Dommeren skal bo i Randers Kommune eller repræsentere en klub i Randers Kommune. Med prisen følger 5.000 kroner.

Årets modtager af Dommerprisen er Peter Guldberg fra Randers Motorsport. Peter tildeles prisen, fordi han med evige gejst og kærlighed til motocross-sporten formår at inspirere både nye og erfarne kørere til at præstere deres bedste, uden at glemme sportens Fair Play-principper. Udover at fungere som lyttende og retfærdig dommer, går Peter aldrig af vejen for en mulighed til at lære kørere og eventuelt også forældre om sportens og banens køre-regler. Dette gør han på sin helt egen måde, der inspirerer kørerne til at gøre deres bedste. Endeligt er Peter altid klar, når nye skal introduceres til funktionen som flagpost eller andre banerelaterede opgaver, der er essentielt for at træning og konkurrencer kan gennemføres

Lena Frier blev det 25´ende medlem af Wall of Fame, Fotograf: Martin Albrechtsen

Et skulderklap fra Folkeoplysningsudvalget
Blandt de mange prisoverrækkelser ved Sportsfejring 2023 blev der også givet priser for nye og gode initiativer i idrætsforeningerne. Ligesom breddeidrættens ildsjæle blev hyldet med flere priser. Folkeoplysningsudvalget i Randers Kommune har i den forbindelse hele to priser. Initiativprisen gives til en forening, der har iværksat et innovativt projekt, styrket rekruttering og uddannelse af unge ledere eller på anden måde har markeret sig. Med hæderen følger en check til klubben på 10.000 kroner. Initiativprisen gik til Randers Cimbria for at have oprettet et hold med kørestolsbasket. Holdet er allerede i den landsdækkende kørestolsliga, og består af både danske og ukrainske spillere. Sammen sikrer de et stærkt idrætsfællesskab for basketballspillere i kørestol.

"Det er vigtigt at anerkende initiativer, der kan fremme fællesskabet i den lokale idræt. Også for handicappede og andre målgrupper, der ikke kan indgå i idrættens øvrige fællesskaber af forskellige årsager. Og det er imponerede at se, hvad Randers Cimbria har opnået med kørestolsbasket på kort tid, siger formanden for Folkeoplysningsudvalget, Torben Kjeldsen.

Prisen til 'Årets leder' gives ligeledes på vegne af Folkeoplysningsudvalget. Den kan gå til en leder eller træner over 25 år. Årets leder er en frivillig foreningsleder, der gennem en årrække har ydet en stor indsats til glæde for børn og unge i en godkendt forening i Randers Kommune. Prisen består af en check på 5.000 kroner. Årets Leder 2023 blev Rene Kvist fra Randers Freja Atletik og Motion. René er kendt i atletikkens verden over hele landet. Med sin viden og personlighed knokler René for medlemmernes træning, og for at skabe faciliteter og skaffe udstyr, der gør atleterne i Randers Freja Atletik og Motion blandt landets bedste.

Priser til lokale svømmetrænere
Morten Brøndum er cheftræner hos Swim Team Neptun. Fredag aften modtog han Talentudviklingsprisen for sit ihærdige og fagligt funderet arbejde med svømmernes talentudvikling. Igennem fire år har Morten udviklet og tredoblet klubbens konkurrenceafdeling, så den i dag rummer over 70 talenter. Samtidigt har han sikret en Rød-tråd mellem Svømmeskolen og konkurrenceafdelingen, hvilket har øget kvaliteten af træningen i begge afdelinger. Talentudviklingsprisen uddeles af Randers Kommune og blev overrakt af formanden for Sundhed- Idræts og Kulturudvalget, Louise Høeg. Med prisen følger en præmiesum på 5.000 kroner.

Også ungdomstræneren hos Swimteam Neptun, Freja Røjkjær Rasmussen, kunne glæde sig over at modtage hæder. Hun er et stort trænertalent på 19 år, der startede som hjælpeinstruktør i 2017 - kun 12 år gammel. Frejas begejstring for vand, og hendes altid imødekommende sind bragte hende niveauet videre til rollen som instruktør. I dag leder hun flere svømmeskolehold. Den indsats blev belønnet med Ungdomspokalen, der uddeles af SIKR -Samvirkende Idrætsklubber i Randers. Prisen belønner en ung træner eller leder i alderen 16 - 23 år, der gennem særlig høj kvalitet i trænergerningen har kunne tiltrække og fastholde ungdomsidrætsudøvere for sin klub. Med Ungdomspokalen følger også en check på 5000 kroner.

Stefan Jørgensen og Mike Nielsen modtog Initiativprisen på vegne af Randers Cimbria for klubbens indsats med kørestolsbasket . Fotograf: Martin Albrechtsen

Klub hædret for medlemsfremgang og stort engagement i lokalsamfundet
SIKR's Klubpokal tildeles en idrætsforening, der i det forgangne år har gjort en stor indsats for sin idræt og for sine medlemmer. For 2023 går prisen til SIF Assentoft for at være den dynamiske kræft bag udviklingen af Assentoft som idrætsmekka. I en by, der spirer med befolkningsvækst, har klubben formået at omfavne denne positive bølge. Der er mange udviklingsaktiviteter i gang i klubben på flere områder, og udviklingen foregår på en planlagt og struktureret måde. Med over 1000 medlemmer aktiverer SIK Assentoft en stor del af byens befolkning. Klubpokalen er dermed ikke bare en pris, det er et episk og stort kapitel i klubbens succeshistorie. Med prisen følger ligeledes en check på 5000 kroner.
 

Rejselegat til en utrættelig frivillig i 53 år
Idrætsforeningerne kan ikke fungere uden engagerede og frivillige ledere. John Blumensaat fra Vorup FB er en ganske særlig en af slagsen. Han har været frivillig leder i klubben siden 1971. I tidens løb har John været aktiv i mange forskellige afdelinger under Vorup FB. Siden 1992 har det primært været håndboldafdelingen, der har nydt rigtig godt af hans arbejdsindsats.

Den indsats sikrer nu John Blumensaat SIKR's Rejselegat. Kriterierne for at modtage legatet er: "En leder i en SIKR-medlemsforening, der har udført et stort stykke frivilligt, uegennyttigt arbejde for sin forening eller sit forbund gennem mindst 10 år. Legatet er en check på 5.000 kroner

Foruden de 10 priser uddelte Randers Kommune hæder til omkring 40 udøvere for deres præstationer i 2023. De kom alle på scenen for at få en lykønskning af Randers Kommunes borgmester, Torben Hansen. Alle fik et gavekort til udvalgte virksomheder i Randers kommune.

Kirstine Brask Brandt, næstformand, SIF Assentoft, modtog Klubpokalen på vegne af hele foreningen, Fotograf: Martin Albrechtsen