Randers Byråd har på mødet den 22. maj 2023 vedtaget en ny mad- og måltidsstrategi. Formålet er at fremme bæredygtig måltidsproduktion med fokus på sundhed og ernæring, når Randers Kommune laver mad til borgere og medarbejdere.
Hent Randers Kommunes mad- og måltidsstrategi
Strategien tager udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens kostråd og med strategien vil Randers Kommune overordnet set:
- Mindske mængden af kød i vores måltider.
- Prioritere årstidens fødevarer i indkøb og produktion.
- Minimere transport af fødevarer ved at prioritere fødevarer der skal transporteres så kort som muligt.
- Mindske madspild gennem bedre planlægning af produktionen og måltiders sammensætning.
- Genbruge de madvarer, som er for gode til at smide ud.
- Arbejde for mere økologi i vores måltider.
- Fortsat sikre at de måltider vi serverer, er ernæringsmæssigt korrekt sammensat i forhold til de målgrupper vi serverer for.
Fødevareforbruget belaster klimaet
Mad- og måltidsstrategien udspringer af Randers Kommunes Klimaplan 2050, hvor målet blandt andet er at reducere CO2-udledningen med 70% inden 2030. Og da fødevareforbruget står for cirka 25 procent af danskernes samlede klimaaftryk, er klimavenlige fødevarer en væsentlig faktor i forhold til at reducere CO2-udledningen.
Randers Kommune producerer hver dag tusindvis af måltider og i strategien er det beskrevet, hvad der vil blive arbejdet med i forhold til daginstitutioner og dagplejen, skoler, bosteder og handicaptilbud, omsorgsområdet og Randers Kommunes kantiner.
Flere politikker og strategier er undervejs
Randers Byråd behandler i øjeblikket en række nye politikker, strategier og aftaler, der alle tager udgangspunkt i Vision 2030.
Tidligere har byrådet blandt andet vedtaget en ny Omsorgspolitik, Kulturpolitik og Sundhedspolitik. Undervejs er også en ny erhvervspolitik og børne- og ungepolitik. Disse vil byrådet behandle på kommende møder i 2023.