Regnvejret skaber flere udfordringer på Nordic Waste skadested

Flere dages regn udfordrer nu Randers Kommune og entreprenørerne med at pumpe Alling Å forbi jordskredet ved Nordic Waste. Vandstanden i søen, der er skabt ved at opdæmme Alling Å før Nordic Waste, er stigende, og der er behov for yderligere pumpekapacitet og for at intensivere arbejdet med at fjerne jord fra jordskredet, der kommer fra Nordic Waste

Pumpeløsningen som den ser ud torsdag den 28. december Foto: Randers Kommune

På grund af massivt regnvejr over flere dage, er vandstanden i søen foran dæmningen i Alling Å ved Nordic Waste steget så meget på ganske få timer, at der er behov for at udvide pumpekapaciteten for at undgå at vandet løber over, dæmningen brister og jordmængder fra Nordic Waste ryger i åen. Derfor samarbejder Randers Kommune netop nu med Beredskab og Sikkerhed og Beredskabsstyrelsen om at udvide kapaciteten.

"Pumpekapaciteten har på nuværende tidspunkt svært ved at følge med. Det er meget alvorligt, og vi gør alt, hvad vi kan. Det der foregår lige nu, er en kamp mod vandet, derfor har vi igangsat en nødplan, der hurtigt og effektivt både skal udvide pumpekapaciteten og samtidig etablerer vi et ekstra rør til transport af vandet," siger Jesper Kaas Schmidt.

De to store rør, der allerede fører vandet fra pumperne videre, har nået deres kapacitetsgrænse, så sammen med de nye pumper skal der etableres endnu et rør. Det arbejde begynder allerede i eftermiddag og forventes færdig på cirka 24 timer.

Entreprenørerne intensiverer arbejdet med at fjerne jord fra jordskredet

Udover at udvide pumpekapaciteten så har entreprenørerne sat tempoet op i arbejdet med at flytte den jord, der på grund af jordskredet løber ud over Gl. Aarhusvej.

De store vandmængder giver behov for at skabe en mulighed for at udnytte en rende på østsiden af Gl. Aarhusvej, der kan håndtere en del af vandmængderne. Den rende kan komme i anvendelse, hvis pumperne ikke kan følge med.

"Samarbejdet med entreprenørerne på skadestedet fungerer rigtig godt. Det er fantastisk, hvordan de er omstillingsparate og klar til at sætte ind, hvor det er nødvendigt," siger Jesper Kaas Schmidt og tilføjer:

"Vores forhåbning er, at vejrudsigten holder stik. Tørvejr gør nemlig den enorme arbejdsopgave med at forhindre en alvorlig miljøskade på Alling Å lettere. Det er en faktor, vi meget gerne vil have så lille som mulig," siger Jesper Kaas Schmidt.