Rengøringsassistenter får egen mærkedag

Rengøringsassistenternes dag er for første gang blevet afholdt i hele landet, og skal fremover markeres hvert år, for at sætte fokus på professionel rengøring.

Rengøringsteknikkerne Inge Schwartz (venstre) og Betül Yildiz var begge glade for at hilse på alle børnene da der var Rengøringsassistenternes Dag på Hornbæk Skole Foto: Randers Kommune

Der er mors dag og farsdag, og nu får rengøringsassistenterne også en mærkedag. For første gang i Danmark er der blevet fejret Rengøringsassisternes Dag, som fremover falder på den første mandag i december.

På dagen sættes der fokus på vigtigheden af professionel rengøring. I Randers Kommune blev dagen markeret på folkeskolerne, daginstitutioner, kommunale bygninger osv. ved at rengøringspersonalet mødte tidligere på arbejde og delte flag ud.

”I år arbejder vi med at sætte fokus på dagen og udbrede kendskabet. Næste år planlægger vi også at rengøringsassistenterne skal fejres, vi vil jo rigtig gerne vise dem, at vi sætter pris på det store stykke arbejde de gør,” siger Manne Berg Cramer, sektionsleder i Ejendomsservice, Randers Kommune.

Det var forskelligt fra sted til sted, hvordan dagen skulle fejres. Flere havde bagt kage til rengøringspersonale, sat slik frem og hejst flaget. På Asferg skole var der arrangeret morgenmad, mens Søndermarkskolen gav en buket blomster til deres faste rengøringsassistent.

Et skulderklap til alle rengøringsmedarbejdere

Tiltaget er allerede udbredt i de øvrige nordiske lande, og nu følger Danmark trop. Det er Dansk Rengøringsteknisk Forening (DRF) i samarbejde med deres søsterorganisationer i norden, som står bag aftalen om en fælles markering på området. Mærkedagen skal gøre det nemmere for virksomheder, kommuner og interesseorganisationer at bakke op om tiltaget, og give et skulderklap til rengøringspersonalet. 

”Rengøring bliver ofte taget som en selvfølge i institutionerne og på arbejdspladserne, fordi der typisk bliver gjort rent udenfor de ”normale” arbejdstimerne. Med Rengøringsassisternes Dag får vi gjort opmærksom på, at der er mennesker bag, og at professionel rengøring er et fag ligesom murer og tømrer”, siger Manne Berg Cramer.

Stor succes med at uddanne medarbejdere

I Randers Kommune har man stor succes med at uddanne rengøringsmedarbejderne, så de kan arbejde professionelt med rengøringsfaget. 94 medarbejdere er blevet opkvalificeret fra ufaglært til professionel ved at gennemføre en uddannelse som rengøringsteknikker.

Selve uddannelsen kan gennemføres på 11 uger, fordi medarbejderne har haft flere års relevant erhvervserfaring forinden. På uddannelsen lærer de om rengøring, hygiejne, miljø og psykologi. Det har haft stor betydning for Betül Yildiz, som er rengøringsteknikker og til dagligt gør rent på Hornbæk skole.

- Jeg har gjort rent i mange år, men jeg har lært meget på uddannelsen, som jeg ikke vidste før. Jeg er blevet meget mere opmærksom på hvordan jeg forfugter klude og mobber, samt hvordan jeg doserer rengøringsmidlerne korrekt”.

Hos Randers Kommune er der stor begejstring over uddannelsen. Blandt andet har det betydet at forbruget af rengøringsmidler er blevet halveret flere steder. Derudover har medarbejderne lært om ergonomiske greb, så de kan passe på sig selv, og holde til at være på arbejdsmarkedet i mange år.

”Gennem uddannelsen har jeg lært mange at kende indenfor samme fag, og vi er blevet mere sociale på tværs af vores områder. Jeg er meget glad for at have fået muligheden for at uddanne mig til rengøringstekniker,” slutter Betül Yildiz.