Sommer OL på plejecentre

For første gang nogensinde har plejecentre i område Syd holdt et sommer OL, hvor beboerne dystede mod hinanden i fire discipliner i kampen om den eftertragtede vandrepokal. Målet med arrangementet er at sprede bevægelsesglæde på tværs af centrene og samtidig imødekomme beboernes lyst til at konkurrere.

Vandrepokalen var pudset, holdtøjet fundet frem, og medaljerne til første-, anden- og tredjepladsen ventede på at blive uddelt – alt var klart, da sommer OL fandt sted på Plejecenter Tirsdalen tidligere på ugen. De Olympiske Lege blev skudt i gang med en åbningstale og tænding af den olympiske ild, og herefter begyndte legene, hvor syv beboere fra hvert plejecenter i område Syd dystede i fire discipliner. Og konkurrencegenet og viljen til sejr var ikke til at tage fejl af blandt beboerne.

”Vi har været i træningslejr og forberedt os hver uge. Beboerne går virkelig op i det og har glædet sig rigtig meget. Det er dem, der har holdt fast i, at vi skulle træne, fordi vi skulle op og slå de andre,” siger Nina Øster Ildvad, fysioterapeut på Kristrupcentret og tilføjer, at hun håber, at sommer OL bliver en årligt tilbagevendende begivenhed.

Socialt samvær uanset funktionsniveau

På dagen blev der dystet i stafetløb, boccia, badminton og basketball, og disciplinerne var modificeret, så alle kunne være med, uanset om man går med rollator eller sidder i en kørestol. Badminton blev f.eks. spillet siddende med balloner, fordi flere har balanceudfordringer.

”Vi vil gerne vise beboerne, at man kan være med til mange ting, selvom man er fysisk eller kognitivt udfordret, så får man bare støtte af personalet. En af deltagerne fra Svaleparken er f.eks. blind, men derfor kan han sagtens deltage – bare på en anden måde end dem, der kan se. Det handler om at få beboernes øjne op for, at der er mange muligheder for at være aktiv og have det sjovt uanset funktionsniveau,” siger Nina Øster Ildvad.

Skal fremme bevægelsesglæde og socialt samvær

Ideen til sommer OL kom i starten af året, hvor alle centerterapeuter i Randers Kommune mødtes til en workshop med fokus på, hvordan man kan bringe mere bevægelse ind i hverdagen på plejecentrene. Område Syd blev hurtigt enige om, at det ville være oplagt at arrangere et sommer OL for beboerne.

"Jo flere konkurrenceelementer, der er i de aktiviteter, vi laver, jo mere griner beboerne. Vi har f.eks. i lang tid spillet boccia, men vi er hurtigt nået frem til, at vi ikke skal tælle point, fordi de hader alle sammen at tabe. Sommer OL er derfor også det perfekte arrangement til at imødekomme beboernes konkurrencelyst og få bragt bevægelse ind i hverdagen på en sjov og anderledes måde,” siger Nina Øster Ildvad.