Vestervangsskolen snupper første mesterskab i matematik

Randersmesterskaberne i matematik for særligt dygtige elever i 7.-9. klasse er blevet afgjort ved Danmarks måske hyggeligste finale. Holdet fra Vestervangsskolen vandt med 61 ud af 67 point foran 8 andre folkeskoler i Randers Kommune.

Vestervangsskolen blev de første mestre af Randersmesterskaberne i matetik. Fra venstre Shaun Shinto Mathew 9.C, Jakob Smed Enevoldsen 9.B, Thomas Østergaard 9.E, Ida Pedersen 7.D og Freja Tychsen 8.B Foto: Randers Kommune

Siden i sommers har alle folkeskoler i Randers kommune arbejdet med at implementere niveaudifferentieret undervisning med fokus på de elever, som er særligt dygtige. Nu har eleverne fra 7.-9. klasse også fået deres egen lokale konkurrence, hvor Vestervangsskolen løb med trofæet og titlen Randersmestre i matematik. Grønhøjskolen tog 2. pladsen, mens 3. pladsen gik til Trekløverskolen.

Troede de ville tabe

Ved Randersmesterskaberne afsættes der en dag til konkurrencen, hvor eleverne skal løse opgaver, og en dag til finale, hvor alle igen samles. Eleverne gik meget op i at få svarene på opgaverne, som de havde løst måneden forinden. Derfor blev svarene først gennemgået, dog uden at afsløre, hvem der var vinderen. Herefter var der indlagt en ekstra konkurrence, en matematisk julekalender med 24 opgaver, hvor eleverne blev blandede på tværs af skolerne, mens der blev hørt julemusik og hygget med julegodter.

Ved selve præmieoverrækkelsen blev det afsløret, at det hold med flest point, havde fået 61 ud af 67 rigtige.

"Det er helt skørt. Vi havde tabt alt håbet, da vi fik anden opgave forkert. Vi troede ikke at vi havde en chance for at vinde," siger en overrasket Shaun Shinto Mathew, fra 9.C på Vestervangsskolen.

Til at overrække præmier og diplomer var formanden for Skole- og Uddannelsesudvalget, Lise-Lotte Leervad Larsen, og skolechef Morten Lyhne.

"Det var fantastisk at opleve elever på tværs af skoler og på forskellige årgange arbejde sammen om matematiske opgaver. Det glæder mig, at der nu er endnu et tilbud i kommunen, som er målrettet elever, der er særligt dygtige. Det bliver spændende at følge Randersmesterskaberne i matematik fremadrettet", siger Morten Lyhne.

Stimulerende og udfordrende opgaver

Det er lærerne Steffen Vraa Ægidius og Tina Braad Herping, som står bag Randersmesterskaberne i matematik i samarbejde med Skolernes Udviklingscenter. Begge er lærere på henholdsvis en specialskole og en folkeskole i kommunen. Tidligere på året deltog de i aktørforløbet om undervisning af dygtige elever. De har nøje udviklet opgaverne til Randersmesterskaberne i matematik, så de både kan udfordre og stimulere de deltagende elever på et højt intellektuelt niveau.

"Det er første gang vi afholder Randersmesterskaberne i matematik, men noget tyder på at vi har ramt niveauet rigtigt, når vinderne får 61 ud af 67 rigtige, mens det hold med færrest havde 40 point", siger Steffen Vraa Ægidius, der til dagligt er lærer på Trekløverskolen.

Steffen Vraa Ægidius håber at Randersmesterskaberne i matematik bliver en årlig, tilbagevendende tradition, hvor opgaverne udgives i et hæfte med lærevejledning og facit. Tanken er at der på sigt vil blive samlet så mange opgaver, at det kan fungere som en "opgave-bank" med opgaver til særligt dygtige elever i matematik.