BRUS gjorde forskellen for Mette

Siden juni måned 2016 har Projekt BRUS hjulpet børn og unge med at få så normalt et liv som muligt selvom mor eller far drikker for meget eller tager stoffer. Mette Juul er en af de unge, som er vokset op med en alkoholiseret forælder og som har fået en hjælpende hånd fra medarbejderne på Projekt BRUS.

"På en eller anden måde glæder jeg mig til den næste nedtur, for jeg ved, at jeg kommer stærkere ud på den anden side." Ordene kommer fra 21-årige Mette Juul, der er vokset op i en familie, hvor hendes mor drak for meget.

"Det var skide ubehageligt, for jeg vidste jo ikke hvad der foregik. Jeg troede jo, at det var normalt, at man fik en masse at drikke, når man var sammen med andre mennesker. Men alligevel vidste jeg godt, at det ikke var noget, jeg skulle tale om," fortæller Mette Juul og fortsætter:

"Da jeg var 12 år blev mine forældre skilt. Inden da var det ikke så tydeligt at min mor havde et problem med alkohol, men bagefter begyndte hun at drikke mere og det blev mere og mere tydeligt, at den var gal. Jeg skulle sørge for at følge min mor hjem når hun blev fuld og så skulle jeg samtidig passe på min lillebror." siger Mette, som først da hun kom på efterskole indså, at hendes mor var alkoholiker.

"Det indhentede mig jo"

I sommeren 2016 begyndte Mette Juul på HF. I den forbindelse havde hun en samtale med en studievejleder, som opfangede at Mettes familieforhold krævede særlig opmærksomhed. Derfor tog studievejlederen kontakt til Projekt BRUS, og få dage efter sad Mette til sin første samtale med Projekt BRUS’ Heidi Birch Jakobsen.

"Jeg havde slet ikke tænkt, at jeg skulle have hjælp. Jeg syntes, at jeg havde det godt. Jeg var lige kommet til Randers og havde fået min egen lejlighed ... Men det indhentede mig jo," siger Mette Juul.

Heidi Birch Jakobsen, som er den ene af Projekt BRUS’ to medarbejdere har fulgt Mette Juul, siden hun trådte ind ad døren første gang:

"Mette var meget opmærksom på alle andre end sig selv. Det var ikke en mulighed at stoppe op og være træt. Hun kørte i 10. gear, og mærkede aldrig rigtig efter, hvad der var vigtigt. Mette har været vant til at knokle sig ud af sine problemerne, men pludselig var der ikke flere gear at bruge," fortæller Heidi Birch Jakobsen om den situation Mette Juul stod i da hun mødte hende første gang for godt et år siden.

Skulle lære at se det positive

"Hver gang jeg havde været her, dukkede der noget nyt op, som jeg gerne ville tale. Selvom jeg kunne mærke en forskel nærmest fra dag ét, tog det alligevel lang tid for mig at finde ud af, at jeg skulle lære at tage den mere med ro," siger Mette Juul, der blandt andet lærte at se andet end det negative:

"Da jeg kom, havde jeg fokus på alt det dårlige, men efterhånden fik jeg øjnene op for, hvor meget min far betød og hvor vigtige mine veninder var. Og det betød også, at jeg kunne tænke, at jeg selv var god nok."

Heidi Birch Jakobsen supplerer:

"En stor del af det, som de unge mennesker her tager med her fra, er at huske på de gode ting fra deres opvækst, selvom der har været nogle svære ting."

Mette Juul lægger ikke skjul på, at Heidi og Projekt BRUS, har gjort en forskel for hende:

"Jeg kunne ikke have gjort det uden Heidi. Hun var der altid. Da jeg mødte hende, havde jeg ikke tillid til nogen. Men fra første dag vidste jeg bare, at jeg kunne stole på Heidi, og jeg kunne mærke den der hjertevarme. At hun bare gerne vil hjælpe én. Hun har troet på mig, imens andre ikke har troet på mig. Hun har fortalt mig, at jeg godt kan gøre det, og hun har fået mig steder hen, som ingen andre kunne," siger Mette Juul, som foruden samtalerne med Heidi Birch Jakobsen også har deltaget i en af projektets gruppeforløb.

"Det gjorde en kæmpe forskel at sidde overfor fem så forskellige mennesker. Det her med ikke at være alene og have nogen at dele sine erfaringer med på en anden måde end man kan med sine venner og familie. Selvom vi var vildt forskellige havde vi en fællesnævner," slutter Mette Juul, som stadig går på HF i Randers og bliver student til sommer.

Om Projekt BRUS

BRUS står for Børn og unge i familier med RUSmiddelproblemer. Tilbuddet er målrettet alle børn og unge under 25 år, der har et nært familiemedlem, som har stof- eller alkoholproblemer.

Et år efter projektets opstart har 95 børn og unge i alderen 7 - 25 år været igennem et samtaleforløb. Desuden er der i perioden afholdt fem gruppesamtaleforløb for henholdsvis børn og unge i alderen 10-14 år og 15-25 år.

Projekt BRUS er udviklet i et samarbejde mellem 11 midtjyske kommuner som Socialstyrelsen i 2015 bevilgede 36 mio. kroner over en fireårig periode. Midlerne er fordelt mellem de 11 kommuner i forhold til indbyggertal. Randers Kommunes andel af midlerne er 1,1mio. kr. årligt i perioden. I Randers Kommune er projektet forankret i Rusmiddelcenter Randers.

Som barn eller ung kan man henvende sig direkte til Rusmiddelcenter Randers via telefon, e-mail og chat-funktioner på Projekt BRUS' hjemmeside.