Elever sætter fokus på cykling i Spentrup

Der var gang cykelhjulene i Spentrup mandag den 16. september. Her havde elever fra 4. A på Blicherskolen arrangeret cykelløb, cykelkonkurrencer og lavet en cykel-øvebane for 1. og 2. klasserne på skolen. De mange cykelaktiviteter var afslutningen på en række cykelworkshops, der skal sætte fokus på cykling og sikre skoleveje:

Elever fra 4. A fortæller elever fra 2. klasserne, hvordan de skal cykle og være opmærksomme på trafikken, når de deltager i cykelløbet rundt i Spentrup.

"Det har været fedt at være med til at lave cykelaktiviteter for de andre elever. Nu ved jeg, hvordan jeg kan lave en cykel-øvebane til min lillesøster, så hun kan øve sig i at cykle, inden hun skal begynde at cykle til skole," siger Olivia Brouer, der går i 4. A på Blicherskolen.

Øget trafikforståelse

I forbindelse med det kommunale cykelprojekt ”Sikre skolekorridorer” har Randers Kommune etableret fartdæmpere og lavet 40 kilometer zoner i Spentrup. Derudover har 4. A på Blicherskolen deltaget i en række cykelworkshop om trafik i børnehøjde, der kulminerede med en masse cykelaktiviteter på skolen mandag den 16. september, som 4. A arrangerede:

"Eleverne har været meget glade for at være med i de mange workshops om cykling. De har været medbestemmende på indholdet af aktiviteterne og har fået en større trafikforståelse.  Det har blandt andet bevirket, at de har kunnet lave et cykelløb for 2. klasserne, hvor de har været gode til at vejlede og vurdere, om 2. klasserne var tilstrækkelig opmærksomme i trafikken," siger Claus Bendsen, færdselskontaktlærer på Blicherskolen.

Færre bilture og mere frisk luft

Han kunne ønske sig, at flere elever cyklede til skole i stedet for at blive kørt til skole på bagsædet af en bil:

"Børn synes jo, det er sjovt at cykle sammen med deres venner til skole, hvorimod transporten i en bil ikke tilbyder samme fællesskabsfølelse og friske luft. Det er meget tilfredsstillende at se, at forældrene har bakket op om cykeldagen i dag.  Mange elever, der normalt ikke cykler til skole, har både hjelm og cykel med, så de er klar til at deltage. Forhåbentlig har cykeldagen inspireret flere forældre til at lade deres barn cykle til skole fremover," siger Claus Bendsen.

4. A havde lavet en øvenbane i skolegården, hvor elever fra 1. klasse kunne øve sig i balance og koordination på cyklerne.

Fakta

I 2019 ruller cykelprojektet ”Sikre skolekorridorer” ved skolerne i Fårup, Spentrup og Harridslev. Randers Kommune samarbejder med de tre skoler i byerne om undervisning af elever i sikker trafik i skoletiden. Samtidig etablerer kommunen sikre korridorer ved at anlægge nye stier, 40 kilometer zoner og fartdæmpere for at nedsætte hastigheden i de tre byer.