Legepatrulje: Fritidsjob som 13-årige rollemodeller

Bana og Lana er rollemodeller for Nordbyens yngste. De er ansat i Legepatruljen, hvor de har ansvaret for at sætte aktiviteter i gang for de cirka 20 born, der hver gang moder op til leg

Tvillingerne Bana og Lana fra Jennumparken har fra foråret 2022 fået job i Legepatruljen, hvor de sætter aktiviteter i gang med born fra Nordbyen i alderen 5-13 år.

"Det er vildt hyggeligt at arbejde i Legepatruljen. Både at være sammen med de små born, men også at vi leger sammen alle sammen, både store og små. Vi finder på lege, som alle kan være med til, og vi har det sjovt og griner meget," siger Lana Kwisme om jobbet som Legepatrulje.

"Vi kan generelt godt lide at snakke med folk, så det er mega fedt at være sammen med nogen, og lege med nogen, man ikke kender så godt i forvejen. Vi havde heller ikke andet, vi skulle i sommerferien, så kunne vi jo ligeså godt bruge tiden på at lære nye mennesker at kende og tjene penge," siger Bana Kwisme.

Legepatruljen modes ofte i Myretuen ved indgangen til Nordre Fælled, eller i caféen Mad & Mad på Flyvervej. Aktiviteterne planlægges mere eller mindre fra gang til gang og spænder vidt over kreativ leg, madlavning og naturoplevelser til en fodboldkamp eller en god film.

Et rigtigt arbejde

For at få job i Legepatruljen, har Bana og Lana skrevet en ansogning og været til jobsamtale hos arbejdsgiveren, Bysekretariatet, der så et godt match med jobbet i de to. Inden de gik i gang med at arbejde, har de lært om konkrete lege, de kan sætte i gang, og om hvordan man generelt opforer sig, når man er på arbejde.

I lobet af ansættelsen lærer de at tage ansvar og lose konflikter, og samtidig giver jobbet dem et skub mod at kunne få et fritidsjob i fremtiden. Hele vejen igennem får de stotte og feedback af en boligsocial medarbejder i Bysekretariatet.

Når ansættelsen i Legepatruljen slutter, hjælper Bysekretariatet de unge med at skrive et CV og en ansogning, som de kan bruge til at soge et nyt fritidsjob. Samtidig får de et diplom, så de har bevis på deres indsats.

Et fritidsjob, der skaber rollemodeller

En ansættelse i Legepatruljen varer i et år, og selvom Bana og Lana godt kunne tænke sig at arbejde i Legepatruljen i længere tid, er de glade for, at andre også får muligheden.

"Jeg tror, der er mange, der godt kunne tænke sig at fortsætte i Legepatruljen efter et år. Men det er også rigtig fedt, at der så kommer nye til, der også får lov til at prove det," siger Lana Kwisme.

Hvert år er der rift om de cirka 10 ledige jobs som Legepatrulje. Det skyldes nok især, at der bliver set meget op til Legepatruljen. De mindre born finder rollemodeller i de storre, og det positive forplanter sig, så mange selv onsker at blive ansat i Legepatruljen, når de bliver gamle nok.

Tvillingerne er selv fulgt i sine ældre soskendes fodspor, da de sogte om at få job i Legepatruljen. De håber på at kunne give stafetten videre til deres yngre soskende, og de har kun varme anbefalinger om jobbet.

Når Bana og Lana bliver store, vil de gerne fortsætte med at være noget for andre. Bana drommer om at blive politibetjent, mens Lana gerne vil være sygeplejerske.

Bysekretariatet - Det Boligsociale Team ansætter unge fra Nordbyen i Randers i forskellige lommepengejobs, der udover Legepatruljen også omfatter ejendomsfunktionærer og SoMe-reportere. Dette er sidste del (af tre) af en portrætserie af de unge lommepengejobbere, der udkommer hen over sommeren 2022.