Nu kommer HVIDSTENGRUPPEN II

Marts 2022 får 'HVIDSTENGRUPPEN II – DE EFTERLADTE' premiere i landets biografer. Søndag den 28. november 2021 var der gallapremiere i Randers.

Anne-Grethe Bjarup Riis, der instruerede 'Hvidstengruppen' fra 2012, er tilbage i instruktørstolen. Den nye films manuskript er forfattet af Torval Lervad, der også skrev den første film.  HVIDSTENGRUPPEN II – DE EFTERLADTE produceres af Regner Grasten Film med støtte fra Det Danske Filminstitut, Den Vest Danske Filmpulje, FilmFyn, Randers Kommune, Aabenraa Kommune og The National Film Center i Letland.

HVIDSTENGRUPPEN II – DE EFTERLADTE er en uafrystelig og gribende dramatisk fortælling om en dansk families ubærlige tab og totale splittelse, men først og fremmest om den tro og det håb, der på mirakuløs vis giver dem den overmenneskelige styrke til ikke at give op.  En hjerteskærende og sandfærdig skildring af kvinder, som bliver fanget i krigens gru, men aldrig holder op med at håbe.

Instruktør Anne-Grethe Bjarup Riis ved gallapremieren i Randers

Handlingen
HVIDSTENGRUPPEN II - DE EFTERLADTE starter, hvor 'Hvidstengruppen' sluttede. Filmen følger Tulle Fiil og hendes søster Gerda Fiil, der dømmes til rædslerne i et tysk fængsel. Deres far, bror og Tulles mand er blevet henrettet. Tulle må efterlade sit barn Gulle på to år hos Tulles mor Gudrun. Vi følger Tulle og Gerda som krigsfanger ned gennem Tysklands krigsrædsler, mens Gudrun kæmper med alt, hvad hun har, for at få sine døtre hjem til kroen i Hvidsten.

Baseret på virkelige hændelser
HVIDSTENGRUPPEN II - DE EFTERLADTE er opfølgeren til 'Hvidstengruppen', der havde premiere i 2012, solgte 765.000 biografbilletter og blev én af Danmarks største filmsucceser i nyere tid. HVIDSTENGRUPPEN II - DE EFTERLADTE er en dansk storfilm, der berører en virkelig og underbelyst fortælling fra 2. verdenskrig. Et voldsomt, stærkt og gribende drama, der på helt tæt hold gengiver den sande beretning om kvindernes skæbne i Fiil-familien. Ved hjælp af interviews, dagbøger og breve er det lykkedes at skildre Fiil-familiens grufulde krigsfortælling i virkelighedsnær detalje.

HVIDSTENGRUPPEN II - DE EFTERLADTE er baseret på virkelige hændelser. Virkelighedens Gulle er her på kirkegården sammen med skuespiller Marie Bach Hansen - i filmen Tulle. Buketten bliver lagt, hvor virkelighedens Tulle er begravet.

Ni år efter den første film får danskerne igen mulighed for at følge Fiil-familiens skæbne under 2. Verdenskrig, og denne gang belyses den ufortalte fortælling om kvindernes ubarmhjertige kamp for frihed og overlevelse.

Stærkt kvindecast i centrum
HVIDSTENGRUPPEN II - DE EFTERLADTE har tre kvindelige skuespillere i front. Marie Bach Hansen vender tilbage til rollen som Tulle, der må så grueligt meget igennem. Laura Winther Møller spiller Tulles traumatiserede søster Gerda, der kæmper en indre og skrøbelig kamp om at komme tilbage til det normale liv igen.

Som pigernes mor Gudrun, der klynger sig til et spinkelt håb om at se sine døtre i live igen, er Bodil Jørgensen tilbage i Fiil-familien.  

”Det er en rolle som kravler ind under huden. Det er en hyldest til livet. Om at prøve at få det til at blive godt igen efter nogle forfærdeligt oplevelser. Der var Gudrun en primusmotor. Som hun sagde, når nogle kan dø, så er der også andre, der kan leve. Selv om de levede med nogle svære traumer” 

Tre stærke kvindelige skuespillere er i front, når 'HVIDSTENGRUPPEN II - DE EFTERLADTE' er i de danske biografer. Fra højre ses Marie Bach Hansen, Bodil Jørgensen og Laura Winther.

Bodil Jørgensen har i kraft af sin rolle som Gudrun fået en særlig tilknytning til Fiil-familien og Hvidsten-området

”Man kan roligt sige, at jeg har fået venner for livet ved at spille denne her rolle. Og i dag tænker jeg, at det handler om at fejre det, som de kæmpede for den gang. Jeg kommer så ofte til området, som jeg kan," slutter Bodil Jørgensen.     

Regner og Tove Grasten bliver budt velkommen af borgmester Torben Hansen og frue. “Det er en meget væsentlig fortælling, som Regner Grasten har valgt at skabe på film," siger borgmesteren.

Optagelserne til "HVIDSTENGRUPPEN II - DE EFTERLADTE" har foregået både på Hvidsten Kro, Randers Banegård, ved Spentrup Kirke og flere andre steder i området. 

Bliv klogere på historien om Hvidstengruppen på: hvidstengruppen.randers.dk