Storken er på vej til Randers

Midt i vinterkulden og seks graders frost blev der torsdag morgen den 11. februar bygget storkerede på toppen af Helligåndshuset i Randers.

”Vi håber at kunne tiltrække et ungt par, for vi tilbyder meget af det, de unge efterspørger; lejemålet er nyrenoveret, tæt på Storegade og med den fineste udsigt over fjord og by. Desuden medfølger gratis fiskekort til både Randers Fjord og Gudenåen,” siger Helga Hjerrild fra Randers Kommune, der nu kan kalde sig storkebosætningskonsulent.

Redebyggeriet sker i et samarbejde mellem Randers Kommune, Foreningen Storkene.dk og Dansk Ornitologisk Forening. Store naturgenopretningsprojekter siden 2004 – blandt andet i den bynære Gudenådal fra Randers til Langå har gjort, at det igen er blevet attraktivt for Danmarks uofficielle nationalfugl at slå sig ned i Randers Kommune.

”Der er for eksempel lavet etablering af Vorup Enge, Hornbæk Enge, Væth Enge og flere af samme slags på områder, der nu ejes af private landmænd. Det drejer sig om flere hundrede hektar. Det betyder at kornmarker er blevet til decideret natur - altså vådområder og græsmarker. Det er en forbedring for storkens mulighed for at finde føde”, fortæller naturvejleder Lars Maagaard.

Pudsigt nok vil storken hellere etablere sig i nærheden af mennesker end midt i spisekammeret, og derfor er der nu bygget to storkereder midt i Randers By. Udover reden på Helligåndshuset er er der lavet en rede på toppen af Håndværksmuseet – også kaldet Kejsergaarden.

Med undtagelse af et par enlige storke har der ikke været storke i Randers siden 1990. Storkeekspert og redebygger Hans Skov tror på, at det første storkepar nu vil tilbage til Randers – på grund af de mange nye attraktive engarealer, hvor de kan hente føde. ”Så nu bygger vi redderne til dem”, siger Hans Skov.

Storken finder typisk sin rede i marts eller april måned.