2020: Asser Øllgaard og Brian Rasmussen

Naturens makkerpar fra Randers Regnskov er Årets Randersborger 2020.

Et ganske særligt makkerpar blev mandag den 26. oktober overrasket på deres arbejdsplads, da borgmester Torben Hansen kiggede forbi og overrakte dem hædersprisen som Årets Randersborger.

Hæderen som Årets Randersborger 2020 går til Asser Øllgaard og Brian Rasmussen fra Randers Regnskov. Mange randrusianere havde indstillet dem til prisen for dagligt under forårets corona-nedlukning at levere virtuel biologiundervisning på de sociale medier som en hilsen fra Randers Regnskovs skoletjeneste. 50.000 daglige seere fulgte med på Regnskovens facebookside, der kom titusindvis af kommentarer, og op mod 700 børnetegninger blev dagligt sendt til Randers Regnskov.

"Makkerparret greb muligheden for at skabe begejstring for naturen i en tid med bekymring. De var firstmovers i de dage, hvor mange andre forholdt sig afventende. De kastede sig modigt ud i noget nyt, turde handle og finde løsninger - og dermed repræsenterer de både fascinationen af naturen, som hele kommunen deler, og de præsenterer evne til at omstille sig, tænke nyt og handle på sin idé. Og ikke mindst så udtrykker de også Regnskovens ønske om at bidrage til forståelse og fascination for biologi og natur".

Sådan lyder motivationen for Randersborger-Komitéen, der har vurderet alle de indstillinger, som kommunens borgere har sendt ind i august måned.

Komitéen består af fem byrådsmedlemmer, repræsentanter fra Randers Turistforening, Erhverv Randers, Kulturelt Samvirke og Samvirkende Idrætsklubber i Randers (SIKR). Årets Randersborger er en hæderspris, der gives til en person, som har gjort noget særligt for Randers og skabt positiv udvikling i byen. Det kan være inden for erhvervslivet, idræt, kultur, ungdom, ældre, musik, byudvikling eller andet. Hvert år bliver der åbnet for indstilling af kandidater. Titlen er blevet uddelt siden 1977.

"Asser og Brian er med deres initiativ indbegrebet af Randers, hvor det er en del af byens DNA at have evnen til at omstille sig, evnen til at tænke nye tanker og handle på kreative og anderledes ideer. Og så formår de at dele deres begejstring over biologi og natur - og dermed brede det ud til os andre," siger borgmester Torben Hansen.

Det var ikke alene Danmark, som i den grad tog godt imod makkerparret fra Randers Regnskov. De er set af dansksprogede seere i hele verden, i rigsfællesskabet med Grønland og Færøerne, af børn i Norge og Sverige, ja selv så langt væk som Australien, New Zealand og USA. EkstraBladet udnævnte makkerparret til "corona-helte", fordi de skabte håb og glæde i en hverdag præget af pandemi og nedlukning. Og senere fulgte Radio4 med endnu en corona-helte-udnævnelse. Skolelærere rundt i hele Danmark tog undervisningen til sig og brugte den i deres egen onlineundervisning. Og et slogan som et barn lavede og sendte i en video til Asser og Brian, blev valgsprog for udsendelserne. "Biologi er bedre end magi" - fordi det rummer alt det, som biologiundervisningen havde som mål for Brian og Asser.

Mandag den 26. oktober blev Asser Øllgaard og Brian Rasmussen overrasket på deres arbejdsplads, da de pludselig fik besøg af borgmester Torben Hansen, som overrakte dem prisen. Det skete i selskab med et par pressefolk og fotografer.

"Først og fremmest var det overvældende, at se alle kameraerne og pressefolkene. Vi gør det jo ikke for at sætte os selv i centrum. Vi har gjort det her for at vise, hvor fantastisk naturen er," siger Asser Øllgaard.

"Jeg er taknemmelig og stolt over, at vi har lavet noget, som så mange mennesker er glade for, at vi ligefrem bliver indstillet til sådan en pris - og så får den," siger Brian Rasmussen.

Sammen med hæderen modtog de hver et diplom, blomster og en gave, der i år er en Kay Bojesen Abe. Årets Randersborger plejer at blive hædret i forbindelse med Randers Festuge, men da det ikke i år har været muligt at afholde festugen, blev Årets Randersborger til en "surprise"-overrækkelse.