En rigtig kæRling

Betegnelsen ”kælling” er i mange hundrede år blevet brugt som et skældsord om en strid og hysterisk kvinde, som måske også har dårlig tandhygiejne?

I hvert fald mener man, at planten almindelig kællingetand har fået sit navn, fordi de spredte gule blomster ligner en kællings skæve, gule tænder.

Men selvom planten har ”kælling ” i sit navn, så er kællingetand slet ikke så strid.

Faktisk er den en enormt gavmild og elsket plante, som bl.a. er værtsplante for flere forskellige sommerfuglearter…

At kalde nogen for kælling er ikke særlig pænt. Ordet ”kælling” er nemlig et nedsættende ord, som siden 1700-tallet er blevet brugt til at beskrive stridbare, rapkæftede eller hysteriske kvinder, der vil bestemme og blande sig, eller om mænd, der er meget feminine og bløde. Altså et rigtig grimt skældsord, som vi selvfølgelig ikke bør bruge i dag. Ikke desto mindre har vi faktisk en lille gruppe af planter i Danmark, som bliver kaldt for kælling – bl.a. almindelig kællingetand.

Det er uvist, hvordan kællingetand har fået sit politisk ukorrekte navn. Det er muligvis opstået, fordi legende børn før i tiden har sammenlignet de gule blomster med en gammel kællings skæve, gule tænder.

Almindelig kællingetand er dog hverken stridbar eller hysterisk. Faktisk er planten enormt gavmild og populær blandt mange insekter. Almindelig Kællingetand er nemlig meget rig på næring og har masser af nektar og pollen. Der er derfor også mange arter, som har kællingetand som deres værtsplante. Sommerfugle som fx Spættet Bredpande (Pyrgus malvae), Gråbåndet Bredpande (Erynnis tages), Orange Høsommerfugl (Colias crocea), Foranderlig Blåfugl (Plebejus idas) og Almindelig blåfugl (Polyommatus icarus) lægger alle æg på Almindelig Kællingetand. Men også andre insekter som fx kællingetandtæge (Adelphocoris seticornis), kællingetandblomstgalmyg (Contarinia loti), langhornsbi (Eucera longicornis), lucernebi (Melitta leporina) og ærtefrøgnaver (Tychius junceus) findes på kællingetand. Ifølge siden Plant Parasites of Europe har almindelig kællingetand faktisk næsten 200 tilknyttede arter.

Kællingetand må altså siges at være en rigtig kærlig kælling, så måske skulle man overveje et navneskifte til kærlingetand i stedet.

I Danmark findes der tre arter af kællingetand. Den almindelige kællingetand (Lotus corniculatus), som er den, der er beskrevet ovenfor, vokser normalt på overdrev, bakker, i klitter og ved vejkanter og skrænter i hele landet, og nu også på Justesens Plæne. Smalbladet kællingetand (Lotus tenuis) vokser på strandenge især langs de indre farvande. Den sidste art af kællingetand findes i to varianter, nemlig sumpkællingetand (Lotus pedunculatus), som vokser i enge og kær, især i Jylland, og klitkællingetand (Lotus pedunculatus var. vestitus), som findes i klitter og hedekær i Vestjylland.

Prøv at finde almindelig kællingetand her på Justesens Plæne og tæl hvor mange forskellige arter af insekter, som I kan se på den kærlige plante.