
Varme sten til kolde ben
En bunke med sten er et dejligt opholdssted for smådyr både over og under vandet.
På overfladen bliver stenene dejligt varme i solen, og hjælper vekselvarme insekter og krybdyr med at varme deres kolde kroppe op til dagens strabadser. Mellem stenene skabes derimod perfekte skjulesteder, hvor små fisk, padder og andre smådyr kan gemme sig for sultne rovdyr eller for middagssolens skarpe stråler. På den måde er stenene med til at skabe en masse fine mikrohabitater…
Hvis man gerne vil gøre sin have lidt vildere, så kan det være smart at tænke i forskellige ”former” og inddelinger i haven. Nogle steder i haven må der gerne være fladt som en pandekage, andre steder må der gerne være mere bakket. Nogle steder kan der være masser af lave blomster, andre steder kan der være højere træer og buske, og nogle steder er der måske helt bar jord, sanddynger eller kvasbunker.
Jo flere forskellige inddelinger, jo bedre. Det er nemlig med til at skabe ”mikrohabitater”. Et habitat er det samme som et levested, og et mikrohabitat er derfor bare et ”lille levested”. Mikrohabitater findes overalt. En gammel træstamme kan fx rumme et væld af mikrohabitater og mikroklimaer, da lysindstråling, temperatur og fugtighed varierer, alt afhængig af om man fx kigger nede ved rødderne, under barken eller oppe mellem grenene.
Selvom man kun har en lille have, hvor der ikke er mulighed for at anlægge en stor blomstereng, en hel skov, eller en sø, kan man derfor stadig lave en masse små levesteder.
En stenbunke er fx en nem og god måde at skabe mikrohabitater i haven, både på jorden men også, hvis man har et vandhul.
På jorden skaber stenbunken masser af gode skjulesteder for fx padder og smådyr, som kan gemme sig i de kølige og skyggefulde hulrum, der skabes mellem stenene. Lægger man stenbunken et sted med sol, vil stenenes overflade også kunne fungere som en dejlig varmecentral, særligt for de vekselvarme insekter og krybdyr, som er afhængige af varme fra omgivelserne for at holde kropstemperaturen oppe, så de kan fungere. På grund af stenenes evne til at fange solens varme, vil der rundt om stenbunken også skabes et varmere miljø, som kan gavne de planter, der foretrækker sol og varme.
I vandet er stenbunker også med til at skabe gode skjulesteder til små fisk og vandinsekter. Og stikker stenene også op over vandet kan de danne en lille rasteplads for både padder og insekter, men også fugle og pattedyr, som måske lige trænger til en lille tår vand. Stenene har også den fordel, at hvis et pindsvin eller en lille mus falder i vandet, så kan de nemmere komme op, hvis der er godt med sten eller grene i vandet, som de kan hive sig op på.
Prøv at gå en tur rundt på Justesens Plæne og se hvor mange forskellige mikrohabitater, I kan finde. Og når I er færdige, kan I sætte jer og varme numserne her på de lune sten.