Tøjhushaven

Tøjhushaven blev opført i 1802-05 i forbindelse med opførslen af Nørrejyllands arsenal Tøjhuset. Tøjhushaven er Danmarks første offentlige park.

Parken gik tidligere under navnet Marielund (opkaldt efter den daværende kronprinsesse), men blev fra omkring 1842 kaldt Tøjhushaven.

Tøjhushaven er anlagt i en romantisk stil med lindeallé, lindelysthus, mindesten og gamle granitsøjler, afgrænsede bede og sirlige stier. Her kunne borgerskabet promenere på søndagsturen. Samtidig er der spor af fordums militære aktiviteter i form af krudthus, en kanonrampe til tøjhuset og en kanal, hvor man kan sejle kanoner ind fra fjorden.

I 2002 blev Tøjhushaven moderniseret i forbindelse med et kvarterløftsprojekt, og der blev etableret en række nye publikumsfaciliteter, såsom legeplads, grillborde, bålhytte, petanquebaner og borde/bænkesæt. Senere har parken fået en multibane og grill. Dette gør parken til et velegnet udflugtsmål for børnefamilier. Til foråret 2023 er der i øvrigt opført en ny legeplads. 

Hunde er velkomne i parken så længe de holdes i snor, og ejerne husker at samle eventuelle efterladenskaber op efter hundene.

Tøjhushaven ligger ved Udbyhøjvej i Randers centrum. Se Tøjhushaven på Google Maps.