Arkitektur byvandringer 2025
På tre byvandringer - og en løbetur i maj og juni sætter vi fokus på de helt særlige steder I Randers.
Oplev byens arkitektur og byrum, når vi tager på tur gennem udvalgte områder i Randers midtby. Her sætter vi blandt andet fokus på byens grønne og blå byrum, hører historien om nogle af de arkitektoniske perler, og går på opdagelse i baggårde og hemmelige passager.
Det er gratis at deltage.
På de tre byvandringer og en løbetur kan man også blive klogere på Randers Kommunes Arkitekturpolitik, som blev vedtaget i januar 2025. Den sætter nemlig fokus på den gode dialog om arkitektur og byrum, med det overordnet mål - at der skal være kvalitet i vores byer og i de rum, hvor vi lever og mødes.
Arkitekturløb: Fra Danmarks første offentlige park til fremtidens grønne og blå byrum
Dato: Tirsdag d. 27. maj kl. 16.00
Mødested: Den centrale plads i Tøjhushaven, 8900 Randers C. (hvor turen også slutter).
Kom med på en fælles løbetur igennem Randers midtby.
På turen kan du blandt andet høre om Flodbyen, som danner rammen for mange af byens nye og fremtidige blå og grønne byrum. Vi vil også se tilbage i historien, når vi besøger Danmarks første offentlige park – Tøjhushaven og blandt andet bevæger os igennem en stemningsfuld og grøn baggård i Østergade på vejen til Justesens Plæne og Storkeengen.
Løbeturen er ca. 5,5 km lang med korte stop undervejs, hvor der vil være mulighed for at puste ud og høre de gode historier.
Holdkaptajn, Kim Bak Kolstrup, arkitekt fra Randers Kommune vil guide os sikkert igennem ruten.
Tempoet vil være let med pauser så alle kan være med, hvis bare du kan lide at løbe.
Vil du hellere gå? Så tag med på gåturen kl. 16.30 (se nedenfor)
Byvandring: Fra Danmarks første offentlige park til fremtidens grønne og blå byrum
Dato: Tirsdag d. 27. maj kl. 16.30
Mødested: Jens Otto Krags Plads, 8900 Randers C. (hvor turen også slutter).
Tag med på en hyggelig byvandring igennem Randers midtby.
På turen kan du blandt andet høre om Flodbyen, som danner rammen for mange af byens nye og fremtidige blå og grønne byrum. På vejen mod Justesens Plæne og Storkeengen går vi blandt andet igennem en grøn og stemningsfuld baggård i Østergade og forbi regnvandsbassinet på Østervold.
Gåturen er ca. 3. km lang
Annie Eggert-Hansen, arkitekt fra Randers Kommune fører an på turen.
Obs. På turen besøger vi ikke Tøjhushaven, men er du interesseret I at høre Tøjhuskvarteret, er du meget velkommen til at deltage i byvandringen om Tøjhuskvarteret. Læs mere nedenfor.
Midtbyens hemmelige baggårde og Schousgadekvarterets ukendte passager
Dato: Tirsdag den 10. juni kl. 16.00
Mødested: Foran Kulturhuset, Stemannsgade 2, 8900 Randers C. (hvor turen også slutter)
Kom med på byvandring i Randers midtby og Schousgadekvarteret sammen med arkivar Tina Knudsen Jensen fra Randers Stadsarkiv. Hør nogle af de mange spændende historier, som kvarteret kan fortælle, opdag hemmelige baggårde, hvor du med stor sandsynlighed ikke har været før, og gå gennem små gemte passager der snor sig bag husene.
Turen er ca. 2 km lang.
Arkitektur i Tøjhushavekvarteret
Dato: Torsdag den 19. juni kl. 15.30
Mødested: Foran FOF, J.V. Martins Plads 1, 8900 Randers C.
Kom med på byvandring i Tøjhushavekvarteret, hvor vi vil se på kvarterets varierede bygninger bygningstyper og byggestile. Tøjhushavekvarteret er et sammensat område fra slutningen af 1800- og begyndelsen af 1900-tallet, der er præget af kunstfærdige beboelsesejendomme, håndværks- og industribygninger og grønne lommer. Tilsammen giver det et oplevelsesfuldt område med masser af historie og arkitektoniske detaljer. På turen besøger vi bl.a. Bådebyggerhusene, Hasselhus, det gamle Maskinsnedkeri og nogle af de moderne tilføjelser i kvarteret.
Planchef Simon Ostenfeld Pedersen fra Randers Kommune fører an på turen og fortæller undervejs.
Turen er ca. 2 kilometer.