Bækkenbundstræning

Bækkenbundstræning går ud på, at man bevidst lukker for endetarmsåbning, skedeåbning og urinrør.

Bækkenbundsmusklerne sørger for, at man kan holde på urin, tarmluft og afføring. De hjælper også med til at holde blære, livmoder og tarme på plads oppe i kroppen.

Når man er gravid tynger barnet ned på bækkenbunden, og presset kan gøre bækkenbundsmusklerne slappe. Slappe bækkenbundsmuskler kan derfor give problemer med at holde på urin, tarmluft og afføring. Det er derfor en god ide allerede at starte bækkenbundstræning under graviditeten.

Hvor ofte skal man lave bækkenbundstræning?

Det kan være svært at anbefale, hvor mange knib man skal tage, da det kommer an på, hvilken "form" bækkenbunden er i.

3 x 10 gentagelser én gang dagligt er et godt udgangspunkt.

Hvis man har problemer med at holde på vandet, kan man lave træningen to eller tre gange dagligt. En indvendig undersøgelse af bækkenbunden kan være fornuftig, hvis man er i tvivl, eller hvis man vil have et træningsprogram, der passer til lige netop ens egen bækkenbund.

Hvor kan man træne?

Det kan være fint at ligge ned på sengen på ryggen med bøjede ben og lave knibeøvelserne - især i starten hvis man er utrænet. Hvis man har styr på bækkenbundstræningen, kan man prøve at lave knibeøvelser, mens man er aktiv, f.eks. mens man kører bil eller står i indkøbskøen.

Kontinensklinikken

Er du i tvivl, om du kniber rigtigt/tilstrækkeligt, kan du få undersøgt din bækkenbundsfunktion ved en specialuddannet fysioterapeut i Kontinensklinikken i Randers Sundhedscenter.

Du kan kontakte klinikken telefonisk på 8915 2915.