Gardin Lis baner den cirkulære vej med leasing

Som de første i Danmark tilbyder Gardin Lis at lease gardiner til virksomheder og institutioner. Når gardinerne kommer retur, bliver de genanvendt, og med den opskrift håber Gardin Lis at få fordoblet sin omsætning.

Flere tusinde meter stof, masser af aluminiumslister og kilometervis af tråd bliver på Gardin Lis’ systue i Randers forvandlet til smukke gardiner og effektiv solafskærmning.

”Vi kan ikke blive ved med at hente ressourcer fra Moder Jord,” siger Lis Bilde, som stiftede Gardin Lis for 35 år siden.

”Derfor har vi en klar mission om at udvikle miljøvenlige produkter, der er egnet til genbrug, og vi arbejder også selv på at være en bæredygtig virksomhed.”

I løbet af de seneste år har virksomheden for eksempel skiftet til LED-belysning og fået stort fokus på affaldssortering. Desuden har Gardin Lis, som de første i Danmark lanceret leasing af gardiner – naturligvis under navnet Gardin Lease.

Netop leasing bliver af klimaeksperter verden over udråbt som en af de metoder, der kan være med til at udbrede cirkulær økonomi og støtte op om mere klimavenlig produktion. Når man leaser i stedet for at købe, beholder producenten ejerskabet over produktet og bliver derfor motiveret til at lave mere holdbare produkter, som kan repareres og genanvendes.

Akustikplader af gamle gardiner

Leasing giver altså god grøn samvittighed og samtidig har det en række økonomiske fordele for kunderne, fordi en stor købsudgift bliver delt ud på mange mindre afdrag.

Desuden kan der følge en vedligeholdelsesaftale med, så vask og reparation af gardinerne er lagt ind i prisen, fortæller Lis Bilde.

”Især på skoler og institutioner er det med til at forlænge gardinernes holdbarhed. Når de hænger pænt, passer man bedre på dem, men hvis der er huller eller flænger i dem, ser vi en tendens til, at de bliver endnu mere ødelagt,” siger hun.

Når leasingperioden er slut efter fem til otte år, har kunden mulighed for at købe gardinerne billigt, og ellers sørger Gardin Lis for, at de bliver afhentet.

”Så splitter vi dem op og genanvender alt det, vi kan. En stor del bruger vi i vores produktion af akustikplader, og det, vi ikke selv kan bruge, sender vi videre til andre, der kan genanvende det.”

Med den grønne leasing-løsning er Gardin Lis nået ud til en helt ny kundegruppe, især i det offentlige, og det har medvirket til, at virksomheden i løbet af de seneste fem år har fordoblet sin årlige omsætning.