Löft - Bæredygtige babyslynger er en global succes

Over hele verden bliver babyer svøbt og båret i bæredygtige ringslynger fra Löft i Randers, og i Nepal sikrer produktionen en fast indtægt til de fattige kvindelige vævere.

I Nepal sidder omkring 25 kvinder og væver, farver og syr ringslynger. I Europa, Australien og Japan bærer forældre deres babyer i de smukke slynger, og i Randers bliver det hele styret af iværksætter Signe Persdatter. Hun er kvinden bag Löft, der er blevet en international fairtrade-forretning.

”Formålet med Löft er at give forældre mulighed for at bære deres børn i bæredygtige kvalitetsslynger og samtidig give kvinder i Nepal mulighed for at få en fast indtægt og løfte deres levestandard,” fortæller hun. 

Efter flere rejser, vidste Signe Persdatter, at nepaleserne er dygtige til at væve kashmir, og idéen til Löft fik hun, da hun selv begyndte at bruge ringslynger.

”Når jeg savnede nogle stilrene slynger i virkelig lækker kvalitet, kunne det jo være, at andre havde det lige sådan.”

Nu modtager hun hver måned et lille parti lækre, håndlavede slynger, som bliver solgt fra webshoppen til kunder i hele Europa, Japan og Australien – ofte på få minutter.

Håndlavet og bæredygtigt

To gange om året rejser hun til Nepal for at følge den bæredygtige produktion. Her har hun bl.a. lært, hvordan man kan omdanne kasserede bananpalmer til smukke, stærke tekstiler, som hun i dag bruger til nogle af sine slynger. Desuden bliver stofrester fra produktionen syet om til halstørklæder og pudebetræk, og trådrester bruges til madrasfyld som sælges lokalt.

”For dem er det helt naturligt, at intet må gå til spilde,” fortæller Signe Persdatter, som i stedet har mødt andre bump på den bæredygtige vej.

”Håndlavet produktion belaster miljøet mindre, men er tidskrævende og sårbar. For eksempel blev en vigtig sending forsinket på grund af regntiden, fordi garnet ikke kunne tørre efter farvning.”

Slynger på turné

Markedsføringen foregår især på sociale medier, hvor dedikerede fans ivrigt diskuterer nye kollektioner og holder styr på, hvor i verden sjældne slynger befinder sig.

”Cirkulær økonomi handler også om at skabe kvalitetsprodukter med lang levetid. Mine kunder går ikke op i pris, men i kvalitet, fordi de ved, at de kan sælge deres slynge videre med et ganske lille tab – eller endda gevinst, hvis den er sjælden,” fortæller Signe Persdatter, som har ambassadører i flere lande og også sender slyngerne på verdensturné.

”Man melder sig som tester, og det koster kun portoen videre til næste testperson. Der er et tæt fællesskab i slyngeverdenen, og indtil videre er alle slynger vendt hjem igen,” siger hun med et smil. Lige nu er der slynger på turné i Sverige, Tyskland og Japan.

”Når man ser hele verden som sit marked, er der gode muligheder – også for et nicheprodukt som bæredygtige, håndlavede slynger.”