Generelle sundhedsråd til sommerferien

Sommeren er over os, og måske betyder det for dig mere tid til nærvær og hyggelige dage sammen med familie og venner.

Her får du nogle generelle råd til at holde din livsstil i balance trods det, at dagene er anderledes end normalt i sommerperioden.

Solskinsdage og sommerferie giver mulighed for afslapning, ro og en anden struktur på dagene, end du ellers er vant til.

Tillad dig selv, at der er forskel på hverdag og ferie. Hav realistiske forventninger til dig selv og dine omgivelser – også i din ferie.

Det gør du blandt andet ved at spise og drikke med nærvær og nydelse.

Vær opmærksom på, hvad du vælger, og hvad du har lyst til.

Ferie og fritid kan give dig og familien mere tid til at lave mad og spise sammen.

Smag på alt det, du har lyst til og mærk efter når mæthedsfornemmelsen melder sig. Dermed kan du undgå at overspise og blive ubehagelig mæt.

Desuden er det en god idé at tygge maden grundigt og smage rigtigt på det. Sådan stimulerer du alle dine sanser, og det kan være med til at øge mæthedsfornemmelsen.

Prøv fx at lege med de fem grundsmage for at give maden ekstra god smag. Når maden indeholder de forskellige grundsmage, er det også med til at øge mæthedsfornemmelsen.

Her kan du finde inspiration til grundsmagene.

Når du varierer det, du spiser; spiser lidt af det hele og mærker efter, kan du opleve større tilfredshed med dit måltid. Samtidig øger du sandsynligheden for ikke at overspise.

At spise varieret betyder både at spise mad med kulhydrater, protein og fedt. Det kan du fx gøre ved at spise grøntsager, kød og andet tilbehør i det samme måltid, og skifte lidt imellem forskellige madvarer og konsistenser.

Sommer er lig nye friske danske grøntsager og frisk lækkert frugt.

Grøntsager er meget anvendelige, og rigtig mange kan bruges på grillen. Brug evt. ferien på at eksperimentere med grillede grøntsager på måder, du måske ikke har prøvet før.

Det kan fx være grillede asparges, gulerødder, majskolber, squash, spidskål, grøntsagsspyd og meget mere. Grøntsagerne kan være grillede, men en lækker grov sommersalat med kål, gulerødder og ærter er også et hit.

Har du brug for inspiration, kan du finde meget mere på hjemmesiden "Sæson" fra Dansk Gartneri.

På siden Alt om kost - mad måltider og motion kan du finde masser af inspiration ud fra de officielle kostråd.

Der er også masser af spændende og lækre opskrifter Hjerteforeningens og Diabetesforeningens hjemmesider.

Her her vi udvalgt nogle nyttige sider til dig:

Der er mange muligheder for at gøre de gode grøntsager mere indbydende for både børn og voksne. Vi voksne ynder ofte at blande alt muligt sammen, når vi laver salater, men hvis børnene skal inspireres til at spise grønt, så stil i stedet de forskellige grøntsager på bordet i små skåle, så barnet selv kan vælge til og fra.

Når vi griller, fokuserer vi ofte meget på kød. Men en enkelt googlesøgning på grillede grøntsager åbner døren til et mekka af fristende inspiration til grønt tilbehør eller alternativer til kødet på grillmenuen.

Et sidste simpelt med effektivt tip til indtag af det grønne er at skrælle en omgang gulerødder og sætte i vand i køleskabet. Så er der altid var mulighed for at snacke uden at gå efter kiksene i skabet.