Gode drikkevaner i sommerferien

Det er sommer og solen skinner. Det er nu, de fleste får lyst til at nyde en kølig sommerdrink under parasollen, på terrassen eller på altanen.

Når det er varmt, har vi brug for en masse væske. Fødevarestyrelsen anbefaler, at man drikker 1-1½ liter væske i døgnet og mere hvis man er fysisk aktiv. Det anbefales at slukke tørsten i vand og at begrænse indtaget af alkohol og søde drikkevarer, som fx sodavand, saftevand eller energidrikke.

Her har vi samlet nogle gode råd til, hvordan du kan begrænse dit indtag af alkohol og søde drikkevarer og samtidig nyde noget lækkert at drikke i sommervarmen. 

Som et alternativ til de sukkerholdige drikke og for at gøre det lidt mere spændende at drikke vand, kan du give det smag ved at tilsætte blandt andet frugt, grønt eller friske krydderurter. Vandet får mere smag og bliver tilmed mere indbydende at se på.

Prøv fx at tilsætte skiver af citron, lime eller appelsin. Tilsæt jordbær, blåbær eller andre bær for en sødere variant, eller prøv med agurk, mynte eller basilikum for en frisk tørstslukker.

Det er en god idé at lave blandingen i en stor kande eller anden beholder, der stilles i køleskabet. På denne måde har du nem adgang til lækkert vand, samtidig med at vandet får ekstra smag fra de tilsatte frugter. 

Hvis du savner den brusende fornemmelse af sodavand, kan du også blande op med danskvand i stedet for postevand.

Hvis det er svært at nå det daglige mål for indtag af væske, kan vandholdige fødevarer være med til at hjælpe med at holde dig hydreret henover sommeren. 

Eksempler frugter og grøntsager, som har et højt indhold af vand og er lækre at nyde i sommervarmen, kan være vandmelon og andre meloner, jordbær, agurk, tomat og salat. 

En anden måde du kan øge dit væskeindtag på, er ved at lave hjemmelavede is. Bland eksempelvis din favoritsaft, gerne sukkerfri, og hæld i nogle isforme og frys dem. Nogle timer senere har du lækre is, som er et godt alternativ til andre former for is, som flødeis, og som bidrager til din væskebalance. Prøv også at fylde formene med juice eller tilsæt forskellige hakkede bær og frugter.  

Mange hygger sig med en ekstra drink eller andre former for alkohol i sommerferien.

Hvis du gerne vil have et alternativ til de sukkerholdige sommerdrinks kan du prøve at blande to centiliter spiritus op med light sodavand eller danskvand. Tilsæt gerne frisk frugt eller krydderurter, fx blåbær, lime eller mynte, eller brug danskvand med smag. I opskrifter på drinks med sukker i, kan du erstatte sukkeret med Sukrin eller anden form for sukkererstatning. 

Drinks uden alkohol kan godt være meget sukkerholdige, men hvis du vil begrænse dit indtag af alkohol, kan de være et godt alternativ til almindelige drinks. Du kan fx prøve med en alkoholfri mojito bestående af lime, mynte, gingerale og rørsukker. Udskift eventuelt rørsukker med en sukkererstatning. 

Se flere opskrifter på drinks uden alkohol på Sikkertrafik.dk.

Til sommerens fester kan det være en idé at hælde alkoholfrie drikke som sodavand, saft, juice og alkoholfrie drinks i fine glas. På denne måde kan alle føle sig mere inkluderet når der bliver skålet og i festlighederne generelt. 

Hvis du drikker alkohol til sommerfesterne er det en god idé at holde pauser fra alkoholen. Aftal en huskeregel med dig selv, hvor du fx skifter hver anden drink ud med en alkoholfri drik. Husk derudover at spise og drikke vand før, under og efter festen og mærk godt efter dine egne behov, før du siger ja til mere alkohol.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker mere en 10 genstande om ugen, uanset om man er mand eller kvinde, og at man ikke drikker mere end 4 genstande på samme dag. Derfor gælder pejlemærket 10-4, og dermed kan man minimere sin helbredsrisiko. Sundhedsstyrelsen fraråder desuden, at unge under 18 år drikker alkohol. 

Læs mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger om alkohol.