Selvskade/cutting

Har du oplevet, at du får det bedre, når du gør skade på dig selv? At vrede, sorg, ensomhed, forladthed, skuffelse og tomhed dæmpes med smerten.

Selvskade fungerer som en mestringsstrategi, der har til formål at lindre psykiske smerter og svære tanker. Men sorgen og vreden kan vende hurtigt tilbage. Måske har du også oplevet, at det hele bagefter er værre end før?

Sorgen og vreden vender tilbage for fuld styrke sammen med bekymringen over sårene, der skal skjules, og selvbebrejdelser over, at du ikke kan lade være med at skade dig selv?

Få styr på kaosset i dig, så du ikke skader dig selv

Problemet med selvskade er, at det kun hjælper et ganske kort øjeblik. Og derfor handler det om at finde noget, der hjælper bedre.

Det er måske svært at forestille sig, at det kan lade sig gøre – men det kan det! Det gælder om at få lidt styr på det kaos, der er inden i dig. Jo mere styr, der kommer på det, jo mindre behov vil du efterhånden have for at skade dig selv.

Hvis ikke du kan tale med dine forældre, kan du tale med din lærer eller sundhedsplejerske på skolen, som vil forsøge at hjælpe dig videre.

At stoppe med at skade sig selv

Det kræver motivation! Jo sværere livet er, jo sværere er det at kompensere for den selvskadende adfærd. For det handler om at erstatte selvskaden med andre måder at håndtere følelserne på, når livet er svært. Det handler måske om at skabe sig en ny identitet og lære at leve med egenskaber, indre og ydre sår.

Det er en god idé at søge hjælp, da det gør det lettere at klare forandringen.

Første step er at fortælle andre om, hvordan du har det. Det kan være dine forældre, en god ven eller en lærer på skolen. Du kan også altid henvende dig til din sundhedsplejerske, som har viden og kender andre i lignende situation.

Relevante links

Rådgivning om selvskade

Livslinien

Foreningen for spiseforstyrrelser & selvskade