De officielle Kostråd består af syv kostråd samt et par supplerende tips:
Spis planterigt, varieret og ikke for meget
Spis flere grøntsager og frugter
Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
Spis mindre af det søde, salte og fede
Supplerende tips:
Gå efter Nøglehulsmærket. Nøglehullet er det officielle ernæringsmærke, som gør det nemt at vælge sundere i hverdagen
Begræns madspild. Madspild bidrager til klimabelastningen.
Få mere viden om kostråd
Fødevarestyrelsen har lavet et opskriftshæfte med 25 nemme og velsmagende opskrifter.
På samme side findes henvisninger til andre hjemmesider med sunde og/eller klimavenlige opskrifter.
Fødevarestyrelsen har lavet en simpel huskemodel - Madpakkehånden - så du nemmere kan huske det hele når madpakken skal laves. Madpakkehånden tager afsæt i De officielle Kostråd.
Hvor meget D-vitamin skal du have?
Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle voksne og børn fra 4 år tager et D-vitamintilskud på 5-10 μg dagligt i vinterhalvåret (fra oktober til april).
Desuden gælder særlige anbefalinger til følgende grupper:
10 µg D-vitamin dagligt hele året anbefales til:
- Børn fra 2 uger og indtil 4 år. Spædbørn, som dagligt får 800 ml modermælkserstatning med 1,3 µg D-vitamin pr 100 ml eller mere, skal dog ikke have D-vitamintilskud. Hvis forældrene ønsker at give barnet en børnevitaminpille, skal barnet ikke samtidig have D-vitamintilskud.
- Gravide og ammende
- Børn og voksne med mørk hud
- Børn og voksne, som bærer en tildækkende påklædning om sommeren
- Børn og voksne, som ikke kommer udendørs til daglig, eller som undgår sollys
20 µg D-vitamin dagligt kombineret med 800-1000 mg calcium hele året anbefales til:
- Personer over 70 år
- Personer i plejebolig og hjemmepleje, uanset alder
- Personer i øget risiko for knogleskørhed, uanset alder
Hvis man ikke kan tåle en fødevare, kan man reagere på den.
Børn kan ofte reagere på overfølsomhed overfor mad i form af kvalme, opkast, ondt i maven og dårlig trivsel. Hos voksne er symptomerne oftest åndenød, løbende næse, kløe i øjnene og udslæt på huden.
Læs mere om fødevareallergi / overfølsomhed på Sundhed.dk