Vaccination

Det anbefales, at børn i Danmark følger det danske vaccinationsprogram.

I Danmark har vi meget høj tilslutning til vaccinationsprogrammet, og det har betydet, at mange alvorlige sygdomme er næsten udryddet herhjemme.

Der kommer dog af og til udbrud, og man kan også blive smittet i udlandet. Det er vigtigt at blive vaccineret til tiden. Herved undgås en del sygdomstilfælde. Har man glemt vaccinationerne, kan man dog sagtens få dem senere end anbefalet.

Du kan se, hvilke vacciner, der er omfattet af vaccinationsprogrammet på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Det danske vaccinationsprogram er gratis.

Har du spørgsmål om vaccination eller er i tvivl, så kan du altid kontakte egen læge eller sundhedsplejerske.

Sundhedsstyrelsen anbefaler influenzavaccination af børn 2-6 år. Det foregår med næsespray hos egen læge, på et vaccinationssted eller på nogle apoteker. Er barnet ikke tidligere vaccineret mod influenza, skal det vaccineres to gange med mindst 28 dages mellemrum. Tilbuddet er gratis.

Læs mere om influenzavaccination på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

HPV-vaccination mindsker risikoen for at få livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter. 

Både drenge og piger tilbydes HPV-vaccination som en del af det danske børnevaccinationsprogram. Det anbefales, at vaccinationen finder sted, når de fylder 12 år.

Børn, som bliver vaccineret, når de fylder 12 år, skal vaccineres to gange med et halvt års mellemrum.

Hvis børn først bliver vaccineret, når de er fyldt 15 år, skal de vaccineres tre gange. Det er bedst at få vaccinen, inden man er seksuelt aktiv.