Blog: Officiel fejring af milepæl - 100.000 borgere

I flere byer fejrede Randers Kommune den 13. april sammen med borgerne at kommunen har rundet 100.000 indbyggere. Her på bloggen kan du se, hvordan fejringen har foregået rundt om i kommunen.

Borger nr. 100.000 blev nået, da Ida kom til verden natten til onsdag den 10. januar 2024. Pr. 8. april var vi 100.162 borgere. Her kan du læse mere om borger nr. 100.000

Den bemærkelsesværdig milepæl blev fejret rundt om i kommunen den 13. april. Som et varigt minde plantes der på en udvalgt plads i hver by tre egetræer. Egetræer vokser sig store, stærke og bliver rigtig gamle. Ved træernes fod placeres en sten med en indgraveret plade, som markerer den fælles indsats på tværs af kommunens fællesskaber og lokalsamfund.

Det er VERDO og ELRO-fonden, der har finansieret træer og sten med plader, samtidig med at de gør klar til selve plantningen. 

Fotos og sociale medier 

Find alle fotos fra festlighederne i vores store galleri

Se også den flotte strøm af fotos fra festdeltagere på de sociale medier via  #100000iRanderskommune

Gjerlev 

Byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen holdt tale ved træplantningen. Han var glad for at være med til at fejre dagen netop i Gjerlev. "En by med godt fællesskab, aktive og dejlige foreninger og flere steder at mødes". 

Selvom solen endnu ikke var kommet rigtigt frem på himlen sang de mange fremmødte  'Det er i dag et vejr - et solskinsvejr', der er kendt fra både Højskolesangbogen og Kim Larsens fortolkning. 

De tre egetræer blev planet i det centrale Gjerlev tæt på Brugsen og det lokale aktivitetscenter, så mange mennesker kan glæde sig over dem. 

Bagefter gik turen ind i centret til kage, børneloppemarked og hoppeborge.

Udbyhøj 

Der var stort fremmøde og god stemning i aktivitetshuset på Udbyhøj Lystbådehavn til kaffe og kage.
Inden da blev de tre egetræer plantet på græsstykket lige bag terminalen til Udbyhøj Færgen.
Byrådsmedlem Bo Ratz lagde i sin tale vægt på at Udbyhøj Nord er et sted med mange ildsjæle og foreninger: ”I er gode til at lykkedes med spændende projekter”, lød det blandt andet.

Harridslev

Byrådsmedlem Claus Berggren og formanden for Harridslevs beboerråd, Alex B. Carlsen hjalp hinanden med at plante byens tre egetræer. Mange af landsbyens borgere var mødt frem til en festlig formiddag, der bl.a. også bød på fællessang og tryllekunst.

”Det er fantastisk at Randers Kommune inkluderer hele oplandet i denne fejring. Vi oplever at være en del af fællesskabet. Støtten fra kommunen betyder også vi har skole og et velfungerende idrætsliv i Harridslev. Det er med til at gøre det attraktivt at bo her, og det gør Randers kommune attraktiv” sagde Alex B. Carlsen.

Beboerråd har valgt at plante træerne ved Møllebækstien, som mange borgere i byen benytter. ”Dermed minder det folk på gåturene om en god udvikling i kommunen,” tilføjer han.

Tryllekunstneren Jesper Grønkær var til arrangementet hyret i et samarbejde mellem HTH Randers og Harridslevs venner

Fællessangen var ’Livstræet’ af Hans Holm.

Asferg

Når man fejrer borger nr. 100.000 i Randers Kommune er det naturligvis en af de yngst borgere, der skal plante træet. Og sådan blev det i Asferg. Byrådsmedlem Jens Peter Hansen plantede også et træ. Og til sidst plantede Birthe Vestergaard fra menighedsrådet et egetræ i byen. Sidste træ blev i øvrigt også planet til minde for den tidligere formand for menighedsrådet, der ikke længere er blandt os. Træerne blev planet ved Grønningen, bag kirken.

Foto: Ole Jakobsen fra Den Utraditionelle 

Fårup

Inden byens tre egetræer blev plantet, var mange bør og voksne samlet til en lokal affaldsindsamling. 13. april er nemlig i år også officiel dag for affaldsindsamling rundt om i landet. Det indsamlede skrald blev lagt på en trailer i byparken og kørt væk,

Det var også i bypark, at byrådsmedlem Steen Bundgaard holdt tale, der var fællessang og de tre egetræer blev plantet i parken. Bagefter var der kaffe og kage på Fårup plejehjem.

Foto: Ole Jakobsen fra Den Utraditionelle 

Øster Bjerregrav

I Øster Bjerregrav blev fejringen af 100.000 borgere i Randers Kommune afholdt i Aktivitetsparken. Her bød Svend Aage Nielsen velkommen. Byrådsmedlem Niels Erik Christensen holdt tale for de fremmødte inden, de tre egetræer blev plantet.

Det første træ blev plantet af Finn Vestergaard fra Aktivitetsparken sammen med datteren.

Kirsten Søgård fra Beboerforeningen plantede det andet træ sammen med yngste barnebarnet Ebbe, der går i førskole og tredje og sidste træ blev sat i jorden af Per Tøttrup fra Krolfklubben.

Efter plantningen og klapsalver blev der budt på kaffe og muffins i madpakkehuset med musik og dejligt humør.   

Stevnstrup

Fejringen i Stevnstrup skete i forbindelse med at byens årlig løb blev skudt i gang. Mange var mødt op for at løbe 3, 5 eller 10 km. Efter startskuddet var et talstærkt publikum samlet for at plante de tre træer centralt i byen på hjørnet af Landsbygaden og Grenstenvej. Byrådsmedlemmerne Anders Henrik Jensen og Karen Lagoni var sammen om at plante træer og sætte løbet i gang. Bagefter var der kager til en god fejring. 

Ålum

Før blev området med regnvandsbassinet på Vester Vellingvej kald for søen eller Vandmiljø Randers-stede. Men nu har den lille skønne plet fået et nyt navn; Idalund. Naturligvis opkaldt efter borger nr. 100.000. Et sted med egetræer der vokser sig kæmpestore og give skygge og læ. Her kan man tage et hvil. Se på udsigten ud over ådalen. Og når Ida bliver lidt større, kan hun jo selv besøge sin egen lund. Og uanset hvor i verden sådan en lille Ida ender, vil der alle hendes dage være en Idalund i Ålum. De tre træer i lunden blev plantet af Ghita Tougaard, formand for Ålum og omegns beboerforening, og byrådsmedlem Daniel Madie. Der var fællessang ’Lille Idas sommervise’ og ’Jeg ved en lærkerede’.

Langå

Også i Langå blev der på behørigvis sunget ’Lille Idas Sommervise’ som en særlig hilsen til borger nr. 100.000. Visens er som en lille bonusinformation i øvrigt fra Astrid Lindgrens ’Emil fra Lønneberg’.
Den særlige hilsen til Ida blev sunget af Langå Kirkes børne- og ungdomskor. Akkompagneret af guitar, harmonika og kontrabas.

 

Omkring 60 Langå-borgere havde fundet vej til fejringen, der fandt sted i bybarken. 

Haslund

Mange Haslund-borgere var mødt op for at fejre 100.000 borgere i Randers Kommune. Formanden for Haslund beboerforening, præsten i Haslund og byrådsmedlem Mogens Nyholm holdt tale, og formanden og præsten plantede de tre egetræer. Der var musik fra Søndermarkens Blæseorkester. Bagefter var der fest med kage, kaffe, hoppeborg og krolf og andre udendørs spil.

Spentrup

Udover de tre egetræer, som blev plantet i alle 17 byer, plantede borgere i Spentrup også en række frugttræer. Byrådsmedlem Pia Moldt plantede de tre egetræer sammen med Søren Juncher, formand for Lokalrådet. Mange lokale – børn som voksne - hjælp bagefter til med at plante frugttræerne. De nye træer vokserne nu op ved "Vand-Hullet" overfor Spejderhytten og giver på varme sommerdage lidt skygge til en udflugt.

Øster Tørslev

Den lokale brandstation var gået sammen med idrætsforeningen IF-Fjorden for at skabe en herlig dag i Øster Tørslev.  Med hjælp fra Ommersyssel Koret var der fællessang. Byrådsmedlem Jesper Gade og idrætsforeningens formand Sanne Andersen stod for både taler og træplantning. Fremmødte børn og voksne gav en hjælpende hånd. Den største attraktion for børnene var helt klart brandbilerne - men også kagen trak.

Foto: Jakob Lerche Fotografi 

Mellerup 

Byrådsmedlem Claus Berggren plantede træer i Mellerup sammen med den frivillige ildsjæl Knud Pedersen. Som fællesang blev der sunget 'Du kom med alt det der var dig' Café Færgestedet sørgede for at servere kaffen og kagen. De tre træer vil nu kunne følges i deres opvækst ved branddammen på Støvringgårdvej 17.

Foto: Jakob Lerche Fotografi

Randers 

Borger nr. 100.000 blev naturligvis også fejret i Randers Midtby. Det skete på Rådhustorvet, hvor hovedpersonen – lille Ida - selv var tilstede sammen med sine forældre og storbror. Randers-bandet Bonad gav i forbindelse med fejringen en lille koncert med deres catchy og velkomponerede synthpop/rock. Den kvindelige forvokal sang ud af vinduet fra Det gamle Rådhus til et feststemt publikum. De tre egetræer i Randers bliver efterfølgende plantet ved Altananlægget. Familien til borger nummer 100.000 fik i dagens anledning også foræret et træ. Frivillige fra ReThinker Randers hjalp med at dele gratis kage ud som en del af fejringen. 
 

Havndal

Her blev de tre egetræer plantet ved Havndal Hallen. Byrådsmedlem Anne Hjortshøj holdt tale og sagde blandt andet:

”Jeg er glad for at være med til at fejre det her i Havndal. I min by. En by, hvor vi sammen har gang i områdefornyelse for 15 mio. kr. Hvor foreninger og frivillige skaber nye initiativer hele tiden, og hvor vi i fællesskab skaber en god og tryg hverdag for os alle. Vi er en by og et område i udvikling. Vi udviklinger vores fællesskab, Vi udvikler sammen fremtiden for vores område”.

Foto: Randers Netavis

Assentoft

I Assentoft stillede Essenbæk Håndværker og Borgerforening op med kaffe og brownies til de af byens borgere, som var mødt op til fejring af 100.000 borgere i Randers Kommune. Her holdt byrådsmedlem Anker Boye tale, og sagde blandt andet:

"Vi er blevet 100.000 borgere, og det forstår man jo godt, når man står et sted som her i Assentoft. Her bliver sat mange gode ting i gang og gjort en stor indsats for f.eks. at udvikle aktiviteterne i byen. Og så kommer vi heller ikke udenom, at Assentoft ligger flot i landskabet. I ved, beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. Tak til jer, der i dag er mødt op for at fejre, at vi i fællesskab har fået flere borgere i kommunen. Og tak til Essenbæk Håndværker og Borgerforening, der har gjort den her fejring mulig".

Herefter blev de tre træer plantet med hjælp fra Sophia, som var der sammen med sin mormor.

Foto: Randers Netavis

Uggelhuse

I Uggelhuse blev de tre træer plantet på den lokale aktivitetsplads bag forsamlingshuset i byen. Her blev talen også holdt af byrådsmedlem Anker Boye. Herefter var der fællessang. De tre træer blev plantet med hjælp fra Ella og Alexander, der er fætter og kusine. Det var Uggelhuse forsamlingshus og borgerforening, der gjorde den lokale fejring mulig.  

Foto: Randers Netavis