Mennesker og medicin vakte interessen

I 13 år har Camilla Jakobsen arbejdet som frisør, men nu har hun valgt i stedet at uddanne sig til social- og sundhedsassistent. Et valg, hun er rigtig glad for.

En arbejdsskade i håndleddet fik 33-årige Camillia Jakobsen til at overveje, hvad hun skulle arbejde med i stedet for at være frisør. Hun har altid været tiltrukket af arbejdet med mennesker, men hun har også en stor interesse for medicin, og derfor var det naturligt for hende at vælge uddannelsen til social- og sundhedsassistent, som hun nu er lidt over halvvejs gennem.

”Jeg vil gerne gøre en forskel for både unge og ældre, men samtidig synes jeg, at det er spændende at arbejde med medicin. Jeg synes blandt andet, at det er interessant at blive klogere på, hvad der sker med kroppen, når man tager medicin, og hvad forskellige præparater gør,” siger Camilla Jakobsen.

Det er derfor også fag som naturfag og farmakologi, som er hendes yndlingsfag.

God blanding mellem teori og praksis

Uddannelsen til social- og sundhedsassistent varer cirka tre år og er en blanding af teori og praksis. I løbet af oplæringen skal man både i oplæring i hjemmeplejen, på et kommunalt ældrecenter, i psykiatrien og på et sygehus, mens uddannelsen slutter af med endnu et oplæringsforløb i den kommunale ældrepleje. Hver oplæringsperiode varer typisk tre til fire måneder, og forud for oplæringerne bliver man klogere på alt fra medicin til, hvordan hjerte og nervesystemet fungerer. Man bliver desuden dygtig til at skabe relationer og kommunikere med borgere i mange forskellige livssituationer.

”Det er en rigtig fin måde, uddannelsen er strikket sammen på. Jeg får en masse teoretisk viden, men samtidig kommer jeg i oplæring, som giver mig et større indblik i, hvad jeg gerne vil arbejde med efter uddannelsen,” siger Camilla Jakobsen, der har været i oplæring i hjemmeplejen og på et ældrecenter i Randers Kommune, mens hun nu er i oplæring i psykiatrien.

Får en masse igen

Noget af det, der overraskede Camilla Jakobsen ved uddannelsen, er, hvor meget læsning og hvor mange lektier der er, fordi man skal lære rigtig meget på kort tid. Derfor er rådet til andre, der overvejer uddannelsen til social- og sundhedsassistent derfor også, at hvis man interesserer sig for det, har et stort hjerte, og gerne vil gøre en forskel for rigtig mange borgere, så gælder det bare om at hænge i.

”Det kan godt være, at det er hårdt, og at man skal give meget af sig selv, men det er det hele værd, fordi man får lige så meget igen,” siger Camilla Jakobsen.

Efter social- og sundhedsassistent kan man vælge at videreuddanne sig til for eksempel sygeplejerske og jordemoder, og Camilla kan da heller ikke udelukke, at hun vil læse videre, men lige nu er det et job i hjemmeplejen, der trækker.

”Jeg har længe gerne villet arbejde med ældre mennesker, og det har min oplæring i hjemmeplejen også bekræftet. Jeg synes, specielt hjemmeplejen er interessant, fordi borgerne er lidt mere selvhjulpne end på et ældrecenter, og så er det også lidt mere personligt, fordi man kommer hjem til folk,” siger Camilla Jakobsen.