Relationen er afgørende for plejen

I mere end 30 år har Laila Lisbet Ebbesen arbejdet som social- og sundhedsassistent. Dét der særligt driver hende er, hvordan hun skaber den gode relation til beboerne.

Interessen for omsorgsfaget startede tidligt for 61-årige Laila Lisbet Ebbesen. Hun voksede op med en far, der havde sklerose og oplevede på nært hold, hvordan en hjemmesygeplejerske kom på besøg af forskellige årsager. Det blev startskuddet til en karriere inden for omsorg. Som 18-årig arbejdede hun som ufaglært i hjemmeplejen, og sidenhen har hun uddannet sig først til social- og sundhedshjælper og efterfølgende social- og sundhedsassistent. Hun har blandt andet været elev i psykiatrien og på sygehuset og mærkede her, at det arbejde, der har betydet mest for hende, er arbejdet med ældre mennesker. I dag har hun arbejdet i mere end 30 år på ældrecenter Kildevang, hvor hun blandt andet har været i demensafdelingen og nu er i korttidsafsnittet.

”Jeg har altid været drevet af nysgerrigheden på det hele menneske. Det gælder både at hjælpe dem, der ikke kan selv, men også finde frem til, hvad der er den bedste pleje for den person, jeg står overfor. Det kan egentlig bedst forklares som, at jeg tager et nyt sæt briller på, hver gang jeg skal forstå en ny beboer,” siger Laila Lisbet Ebbesen.

Fra minder til siddestilling

For at give borgerne en god oplevelse med at bo på et plejehjem og ikke mindst give den bedst mulige pleje, er det afgørende at få opbygget en god relationen til den enkelte. Den gode relation skabes blandt andet ved at anerkende den enkeltes følelser, være aktivt lyttende og vise, at man gerne vil den enkelte. Det kan være små ting, man skal tænke over, når man hjælper den ældre. Sidder beboeren for eksempel i kørestol, er det vigtigt at sætte sig ned på en stol ved borgeren for at synliggøre, at man har tid til og interesserer sig for den enkelte.

”For mig betyder det virkelig meget, når jeg kan se, at jeg får opbygget en god relation med den enkelte, så kan jeg hjælpe på en helt anden måde. Det kan både være, at vi kan synge sammen, mens tøjet kommer på, eller jeg hjælper med at inddrage vedkommende i samtaler ved frokostbordet,” siger Laila Lisbet Ebbesen.

Når den gode relation skal skabes, arbejder Laila også med at vække borgernes minder, fordi det ofte vækker glæde hos de ældre, men også får dem til at tale mere og skaber en endnu bedre forbindelse mellem dem.

”Udover at tale sammen betyder det virkelig meget, for eksempel at se billeder sammen, og så har jeg også et Daells varehuskatalog fra 1926, der altid sætter gang i snakken om gamle dage,” siger Laila Lisbeth Ebbesen.