Tale ved modtagelse af H.M. Dronningen

Læs borgmester Torben Hansens tale til dronningen torsdag d. 31. august 2023, hvor Hendes Majestæt blev modtaget på Det Gamle Rådhus.

Deres Majestæt, Kære Byråd. Kære gæster.

På vegne af Randers Byråd byder jeg endnu engang Deres Majestæt hjertelig velkommen her til vores gamle, flotte Randers Rådhus.

Vi er så uendeligt glade for at modtage Dem her i Randers Kommune. Foran os og Dronningen ligger en dag, som hele kommunen har set frem til, og vi er både beærede over at få mulighed for at vise Dronningen noget af det, vi har at byde på, og stolte over, at De med Deres besøg kaster glans over vores område.

Og det er stort – vores område - synes vi selv – sådan cirka 748 kvadratkilometer og et indbyggertal i nærheden af 100.000. Så det har ikke været nemt at sætte et program sammen, for hver gang man vælger noget til, vælges noget også fra. Og vi har rigtig meget, vi er stolte af.

Vi er en kommune, hvor Dronningen under kørsel kan få et indtryk af, at naturen er mangfoldig, med å, med fjord, med hav, med skove, med heder, med enge, med overdrev - et væld af forskellige typer af natur inden for kort afstand – skabt med afsæt i Gudenåens munding og den fjord, Dronningen netop er sejlet ind igennem. Lige her hvor å bliver til hav, her hvor det ferske bliver salt.

I planlægningen af Dronningens besøg har vi ønsket at vise noget af det, der optager os. Og derfor er den røde tråd i dagens besøg netop fællesskab, som skaber kultur og forening, håndværk og bæredygtighed – ja faktisk det som Danmark står på skuldrene af, og det vi skal bygge videre på. Og netop derfor kommer vi til landsbyen Øster Bjerregrav, forbi Tradium, som er et knudepunkt for dygtigt håndværk og gode uddannelser, forbi Rhanders Handsker, der er et stærkt eksempel på at tage afsæt i fortidens viden og kunnen og deraf skabe nyt, forbi vores ikoniske Blå Bro og ikke mindst Tronholmparken, hvor Dronningen vil møde et sprudlende kulturliv, fællesskab og bæredygtige initiativer i forhold til at genbruge ressourcer. Fremtidens erhverv og fremtidens by vil Dronningen møde her.

En fremtid vi favner med afsæt i det, vi allerede har skabt, og den viden vi får.

Fællesskab styrkes af de fælles fortællinger, som vi alle kender. Og vi ved, at Deres Majestæt kender eventyret Fyrtøjet ganske godt og har arbejdet med.

Derfor vil jeg på vegne af byrådet gerne overrække Dronningen en gave udført af vores lokale kunstner Kenneth Rasmussen, der har arbejdet med at beherske materialet ler og skabe skulpturer blandt andet med afsæt i eventyret Fyrtøjet. Og derfor er skulpturen – gaven – netop en af hundene fra fyrtårnet med øjne så store som Rundetårn.

Jeg håber, Dronningen vil nyde gaven. Og endnu engang velkommen til Randers Kommune. Jeg ser frem til at vise vores smukke kommune frem. Vise fællesskabet – vise det gode håndværk – vise hvorledes vi fremmer bæredygtighed og vise fremtiden.