På cykeltur ad den gamle Hadsundbane

Turlængde: 32 km

8930 Randers NØ8981 SpentrupKuperetSkov

Startkoordinater i Google Maps: 56.481737, 10.080177

Med 12 temacykelruter i og omkring Randers er det nemt at planlægge en cykeltur ud i oplandet. Ruterne er ikke skiltede, men på Visit Aarhus’ hjemmeside kan man finde detaljerede kort op tip til, hvad man kan opleve undervejs på turene.

Jyllands første jernbane var strækningen mellem Aarhus og Randers, der åbnede i 1862. Banen blev anlagt af det engelske firma Peto, Brassey & Betts, som allerede i 1861 startede en fabrik i Randers, der skulle bygge jernbanevogne.

Fabrikkens direktør William Robert Rowan fik ideen til også at anlægge en jernbane fra Randers til Hadsund, og den åbnede i 1883. Den havde sin egen jernbanestation i Fischersgade, indtil banen blev nedlagt i 1969.

Den 10 kilometer lange banestrækning, der starter ved Dronningborghallen og fører gennem et naturskønt område over Lem til Spentrup, er i dag en cykel- og vandresti, og det er den, man følger på denne tur. Fra Spentrup går turen tilbage til Randers via Bjergby og Borup. Turens længde er godt 32 kilometer.

Lem og Lem Kirke

Har du lyst til en kort afstikker kan du cykle ind til landsbyen Lem. Lem har høj andel af bevaringsværdige huse, og på Lemvej kan man se de flotte, delvist lukkede gårdfacader omslutte vejen.

Gården Syvager fra 1872 blev i 2009 ombygget til lejligheder og gården er et flot eksempel på hvordan, landbrugsbygninger kan genanvendes og omdannes på en måde, så de fortsat udtrykker landsbyens og bygningernes oprindelige formål.

Kirken, der er fra 1200-tallet, har meget smukke kalkmalerier. De findes i kirkens kor og på korbuen og stammer antagelig fra tiden kort før Reformationen i 1536.

Blichers Spentrup

Digteren Steen Steensen Blicher var præst i Spentrup fra 1825 til sin død i 1848, og her skrev han en række af sine kendteste digte og noveller, bl.a. "E Bindstouw". I Blichers Mindestue i Malvinas Hus kan man se nogle af hans manuskripter og personlige ejendele, bl.a. hans skrivebord. Huset har navn efter Blichers højt elskede datter Malvina, som boede i huset, efter at hun havde giftet sig med præstegårdsforvalteren. Spentrup Kirke er en romansk kirke, bygget af granitkvadre og med et sengotisk tårn. I korbuen findes velbevarede kalkmalerier fra ca. 1225, og kirkeskibet "Tordenskjold" blev ophængt i forbindelse med Malvinas bryllup i 1838. Blichers gravsted findes på kirkegården.

Hvidsten

Hvidsten er først og fremmest kendt for sin kongeligt privilegerede Hvidsten Kro, der stammer tilbage fra 1634. Siden 1884 har kroen været i familien Fiils eje, og den drives i dag af fjerde generation. Kromanden Marius Fiil dannede i 1943 Hvidsten Gruppen, som stod for modtagelsen af nedkastede våben til den danske modstandsbevægelse under den tyske besættelse (se mere under ruten "Hvidsten Gruppen").

Bjergby

Bjergby er en gammel landsby, og den ligger, som navnet siger, på en bakke. Byen består i dag - og sådan har det været i de sidste par århundreder - af et par håndfulde store gårde og nogle få huse.

Borup

Borup Kirke er opført af granitkvadre i romansk stil, mens tårnet er sengotisk. I våbenhuset står en runesten fra vikingetiden. Den blev først fundet i 1995 under den tilmurede norddør. Runeindskriften lyder: ”Ase rejste denne sten efter Thorgot, sin fader, Boves søn, den bedste thegn”. En ”thegn” var en høvding eller en person med høj militær rang.

Se cykelruter i Randers Kommune på VisitAarhus' hjemmeside.

Billeder fra området

  • Hadsundbanen før Gimming-trinbrættet
    Hadsundbanen før Gimming-trinbrættet
  • Spentrup Kirke
    Spentrup Kirke
  • Spentrup Kirke
    Spentrup Kirke
1 / 10

Kort over ruten

Gode råd til din tur ud i naturen