På svampejagt i efterårsskoven

Turlængde: 1-4 km

  • Postnummer 8970 Havndal, 8920 Randers NV, 8930 Randers NØ, 8940 Randers SV, 8960 Randers SØ, 8870 Langå, 8981 Spentrup, 8990 Fårup, 8983 Gjerlev J og 8900 Randers C
  • Kategori Skov
  • Terræn Kuperet

Overalt i skov og krat kan du netop nu finde svampe i alle afskygninger. Er du heldig støder du måske ind i gode spisesvampe som Spiselig Rørhat eller Kantarel i mængder. Uanset om du er til svampe eller ej, så er en tur ud for at lede efter dem en dejlig naturoplevelse uanset vind, vejr og årstid.

Det er der kun en måde at finde ud af, hvor og hvornår svampene dukker op. Tag ud og kig efter på flere forskellige lokaliteter. Gå en rute gennem forskellige typer af skov. Både i løvskov, nåleskov og på åbent land. Det giver de bedste muligheder for at støde på flest mulige arter.

Det er en god ide, at man udstyrer sig med en god svampebog, inden man begiver sig ud på egen hånd på svampetur. Med 6000 forskellige svampe i den danske natur bør man holde sig til de få, let genkendelige spisesvampe, der findes.

Heldigvis er der mange gode spisesvampe, som også er lette at kende og ikke kan forveksles med giftige eller dårligt smagende svampe. Lær de gode og letgenkendelige spisesvampe at kende - og de meget giftige, som du skal undgå. Så er du godt på vej.

Når du færdes i derude, så lad være med at ødelægge de svampe, du ikke ønsker at indsamle. Også de giftige og uspiselige svampe gør nytte i naturen med at nedbryde og omdanne dødt ved og blade.

Svampe året rundt

Det er muligt at finde svampe året rundt, men her i efteråret er der absolut flest. De fleste svampearter vokser i skoven, men der kan også være svampe på markerne - især hvor der er heste på græs. Også om vinteren kan man være heldig at finde svampe. For eksempel Almindelig Østershat, der er en glimrende spisesvamp, som i milde vintre kan findes i rige mængder, typisk på bøgetræer.

Det er en god ide at plotte dine gode svampesteder ind på et kort. Finder du et særligt godt sted, hvor der er mange spiselige svampe, er stedet nemlig ofte godt år efter år.

Forskellige regler

I de offentlige skove som for eksempel statsskoven ved Fussingø, må du samle svampe overalt og på alle tider af døgnet. Her kan du forlade stier og veje og gå ind under træerne og samle alle de svampe og bær, du har lyst til.

I private skove må du kun færdes fra kl. 6 morgen til solnedgang. Her må færdsel kun ske til fods ad stier og anlagte veje. Du må ikke komme tættere på bygninger end 150 meter, og du må ikke gå ind mellem træerne for at samle svampe.

I skovbunden finder du lige nu mange forskellige spiselige rørhatte, tvivlsomme skørhatte, giftige fluesvampe og en lang række andre farvestrålende repræsentanter for svamperiget.

Brug hovedet og svampebogen og hold dig til de helt sikre spisesvampe. Det kan godt være, at den snehvide og den grønne fluesvamp har et par fætre, som er spiselige - men de to førstnævnte er dødeligt giftige, og det kan være svært at se forskel…

Læs også "Nu falmer skoven".