Cykelpiloten Allan tager ældre borgere med på rundtur i Randers

555 ture på cykel er det blevet til i 2023 for Randers Kommunes ældre. Et hold af energiske cykelpiloter sørger nemlig for, at de ældre på plejecentrene får vind i håret og mulighed for at se byens udvikling

Margit Kristensen i kørestolen med Allan Leth som cykelpilot. Foto: Randers Kommune

Selvom det er vådt, koldt og mørkt for tiden, skal de ældre fra flere af Randers Kommunes plejecentre stadig nyde vinden i håret. Det mener cykelpiloten Allan Leth, der flere gange om ugen tager på cykelture med ældre mennesker. Det gør han og flere andre friske cyklister på en elektrisk rickshawcykel til stor fornøjelse for de ældre.

"Der er en høj efterspørgsel på vores cykelture, faktisk er der ofte kø. Vi vil rigtig gerne køre med alle så tit, de har lyst, men det kan desværre ikke lade sig gøre med det antal frivillige, vi har lige nu," siger Allan Leth.

Seneste opgørelse pr. 3. december viser, at Randers Kommunes cykelpiloter har i år kørt 555 ture med beboere fra de deltagende plejecentre. Det gør Randers til en af de mest aktive kommuner i konceptet, der organiseres af Cykling Uden Alder.

Det er båret af frivillighed, og cykelpiloterne bestemmer selv, hvor ofte og hvor langt de vil cykle:

"Vi er nogen, der cykler rigtig meget, og nogen, der cykler lidt mindre. Jeg tager gerne 2-3 ture om ugen og kommer typisk op omkring 25 kilometer, men kortere og færre ture kan også sagtens gøre det," siger Allan.

Margit ser byen og naturen

 

Margit Kristensen på 86 er en af beboerne på Kollektivhuset, der takker ja til en cykeltur så ofte, hun kan komme afsted.

"Jeg har været afsted i alt slags vejr. Det er dejligt, der er nogen, der vil køre med os. Jeg vil rigtig gerne ud på cyklen, få frisk luft og komme lidt længere omkring. Jeg har både været i Fladbro Skov, en tur i Nordbyen og set, hvordan området ved Kærsmindebadet har udviklet sig," siger hun.

Sikkerheden er selvfølgelig i top. Det sørger cykelpiloterne for, og så tager plejecentrenes personale sig af pleje og forberedelse. Det giver overskud til ekstra kilometer i benene og gode snakke på cyklen.

"Jeg får motion og frisk luft, og så får jeg mange gode historier og ser alle stier og små gyder i Randers. Det er en rigtig god måde at lære Randers endnu bedre at kende på," siger Allan Leth.

Har du lyst til at blive cykelpilot og give endnu flere ældre vind i håret, så kan du læse mere og tilmelde dig på https://cyklingudenalder.dk/

11 ældrecentre deltager i Cykling Uden Alder

Borupvænget
Dronningborg
Fårup Ældrecenter
Kildevang
Kollektivhuset
Lindevænget
Nyvang
Spentrup
Svaleparken
Tirsdalen
Åbakken