Randers Kommunes gave til H.M. Dronningen er lavet af prisbelønnet outsider-kunstner

En keramisk skulptur, der forestiller en af hundene i H.C. Andersens eventyr ”Fyrtøjet”, er den officielle gave fra Randers Kommune til H.M. Dronningen i anledning af besøget den 31. august 2023. Værket er lavet af den prisbelønnede outsider-kunstner Kenneth Rasmussen, der tidligere har udstillet på bl.a. Randers Kunstmuseum og er aktuel med en udstilling i Illum i København.

Gaven fra Randers Kommune blev overrakt til Hendes Majestæt Dronningen af borgmester Torben Hansen på Det Gamle Rådhus under besøget den 31. august 2023.

”Outsiderkunst har en helt særlig plads i Randers, og vi har derfor ønsket, at gaven til Dronningen skulle bestå af et værk, som en af de dygtige og internationalt anerkendte kunstnere her fra området har lavet.  Det er nogle helt utrolige og tankevækkende værker, der bliver skabt, og det gælder ikke mindst Kenneth Rasmussens kunst, ” siger Torben Hansen.

Outsiderkunst er skabt af mennesker, der befinder sig på kanten af en social normalitet og ofte uden for den etablerede kunstverden. I Randers kan kunstformen blandt andet opleves på GAIA Museum, der er dedikeret til outsiderkunst og har en stor dansk og international samling af værker.

En hund med fem ben

Kenneth Rasmussens værk til Dronningen består af en keramisk skulptur, der forestiller en af hundene i H. C. Andersens eventyr ”Fyrtøjet”.

”Det er en hund fra Fyrtøjet, der passer på guld, sølv eller kobberpengene. Hunden har fem ben. Der findes gadehunde fra Østeuropa der er trebenede. Kan de have tre – kan de også have fem,” forklarer Kenneth Rasmussen.

Netop Fyrtøjet har Dronningen også selv fortolket som kunstner i forbindelse med, at Majestæten har lavet scenografi og kostumer til balletten Fyrtøjet, der er opført på Pantomimeteateret første gang i 2007 og senest i 2021. På den måde er Randers Kommunes gave til Dronningen også med til at understrege de mange forskellige fortolkningsmuligheder, som vores fælles kulturarv giver i kunsten.

Værker udstillet over hele verden

Kenneth Rasmussen (f. 1971) er udviklingshæmmet og har arbejdet med sin kunst i mere end 40 år - ofte mange timer dagligt. Flere gange om ugen arbejder han på Bifrost (www.bifrostart.dk), der er en kunstskole i Randers for voksne med specielle behov. Han tegner, skriver, strikker, maler, modellerer, skærer og formgiver og et afgørende kriterium er, at de materialer han anvender, skal være tilgængelige. Gerne i rigelige mængder, for mange af Kenneths Rasmussens værker er på størrelse med træer.

Indenfor de sidste par år er Kenneth Rasmussen begyndt at arbejde med keramiske skulpturer. Her er det størrelsen på den ovn, der er til rådighed, som dikterer formatet. En keramisk skulptur må højest være 52 cm, og det er figurerne derfor som regel.

Kenneth Rasmussen har modtaget priser i Finland og Sverige for sit kunstneriske virke inden for outsiderkunsten, og hans værker har været udstillet verden over – i bl.a. Japan, Frankrig og USA. Herhjemme havde Randers Kunstmuseum en soloudstilling med kunstneren i 2022. Og frem til 22. oktober kan hans kunst opleves i stormagasinet Illum i København, hvor varehusets ikoniske atriumgård lægger rum til de pladskrævende værker, mens keramikken har plads i udstillingsvinduerne ud mod Strøget.

 

-- FAKTA --

Outsiderkunst: Det danske ord outsiderkunst er oversat fra det internationale Outsider Art, der igen stammer fra det franske art brut. Outsiderkunsten skabes hovedsagelig af mennesker uden kendskab til kanon, modestrømninger og kunstens historie og det er bl.a. det, der giver outsiderkunsten sin umiddelbare og opfindsomme karakter. Læs mere her: https://gaiamuseum.dk/gaia-museum/om-outsiderkunst

GAIA Museum er et særligt museum i Randers med fokus på outsiderkunsten. Museets kunstsamling består af omkring 500 værker af outsiderkunstnere fra hele verden. Udvalgte værker fra museets kunstsamling vises i museets faste udstilling, bl.a. værker af Kenneth Rasmussen. Læs mere på gaiamuseum.dk