Tæm hække og træer før de bliver for vilde

Hvis hække og træer vokser sig alt for vilde, kan de blive farlige for fodgængere og andre trafikanter. Det sætter Randers Kommune fokus på i en ny kampagne og opfordrer til, at man klipper hækken - med omtanke for biodiversiteten

En lidt vild hæk er godt for biodiversiteten, men hvis hække og træer vokser sig alt for vilde, kan de blive farlige for fodgængere og andre trafikanter.

Husk derfor denne sommer jævnligt at gå en tur rundt om din grund for at tjekke hække og træer og få det klippet, hvis det har bredt sig for meget. Tag også gerne en snak med naboen, hvis problemet er størst dér. Måske kan du tilbyde din hjælp, hvis naboen har svært ved det.

Tegn på at dine hække og træer er for vilde

Din hæk er for vild, hvis fx barnevogne eller kørestolsbrugere må ud på kørebanen for at komme forbi. Eller hvis man kan finde diverse trafikskilte gemt derinde. Især hvis du bor på en hjørnegrund kan det også være, at bilister har meget svært ved at orientere sig i krydset.

Dine træer er for vilde og skal beskæres, hvis de skygger for gadelamper og trafikskilte eller hvis der ikke er tilstrækkelig frihøjde til at høje køretøjer kan komme forbi.

Se hvor meget dine hække og træer må fylde og læs mere om dit ansvar som grundejer her

Klip med omtanke

En ligusterhæk med blomster er et slaraffenland for insekter og det kan godt lade sig gøre både at undgå en farlig hæk – og samtidig sikre plads til biodiversiteten. Du kan fx nøjes med at klippe hækken ud mod fortovet - og vente lidt længere med at klippe på den side, der vender ind mod haven. Så tager du både hensyn til biodiversiteten og til trafiksikkerheden.

Husk også at holde godt øje med fuglereder - især når du klipper hækken sidst på foråret/først på sommeren.

Giv os et praj

Som kommune har vi naturligvis også ansvar for at klippe og beskære hække og træer ved de kommunale arealer, så de ikke er til fare for nogen. Men træerne vokser ikke ind i himlen, selvom de vokser meget, så der kan være steder, hvor vi ikke er helt med. I så fald vil vi gerne vide det.

Giv os et praj om manglende klipning ved kommunale arealer her