Nyhedsbrev 10 - 16.04.2024

Randers Kommunes afværgeindsats ved skadestedet Nordic Waste.

Prøvegravning i jordskredet går i gang

Det er besluttet at sætte afgravningsforsøg i gang ved jordskredet. Formålet med at lave prøvegravningen er at finde ud af, om jorden, som er skredet udenfor Nordic Waste kan føres tilbage til området, fordi det er den bedste løsning for at kunne genskabe Alling Å og Gl. Århusvej.

Randers Kommune har fra sine tilknyttede rådgivere og i samarbejde med Miljøstyrelsens rådgivere (GEUS) fået oplyst, at afgravningsforsøg vil være det første skridt for at komme videre med at fjerne jord foran skredet.  Både COWI og GEUS har forholdt sig til afgravningsforsøget. Forventningen er, at der kan graves, uden at det har en dramatisk effekt på jordskredet.

Afgravningsforsøget består i at grave gennem fronten af skreddet langs den linje, der følger den tidligere Gl. Århusvej. Det drejer sig om en strækning på ca. 70-150 meter og i en bredde på ca. 8 meter.

For at sikre, at jorden hurtigt kan hentes igen, hvis det mod forventning skulle blive nødvendigt at føre det tilbage til, hvor det er blevet gravet væk, vil det bortgravede jord blive placeret på Nordic Wastes arealer. Den konkrete placering vil være afhængig af geotekniske undersøgelser, der er sat i gang.

Der bliver indlagt en pause i udgravningen hver 4. time, hvor det geotekniske tilsyn så vurderer om udgravningen udløser risiko for større skred, eller om jorden bliver ved med at være stabil.

Hvis afgravningsforsøget lykkes, uden der kommer nye bevægelser i skredet, skal skredet stadig overvåges med droner og geoteknisk tilsyn i en periode efter afgravningen er foretaget for at vurdere, om skredet faktisk er stabilt.

Selve prøvegravningen går i gang inden for de næste to uger. Det præcise tidspunkt vurderes i forhold til vejret, da der ikke skal være faldet meget regn, når gravningen går i gang. Prøvegravningen tager cirka to uger at gennemføre.

Begrønningsprojektet nærmer sig

I sidste uge fortalte vi, at der ville blive plantet græs på jordskredet. Det er forkert. Det bliver sået.  Græsset bliver sået, lige så snart gennemsnitstemperaturen er på 8 grader og vejrforholdene gør det muligt. Græs vil forhindre, at regnvand trækker forurening med sig, simpelthen fordi græsset ’holder på det’ i stedet for, at vandet uhindret løber hen over jorden. Med græs får vi mindre forurenet regnvand i bassinerne, og rensningen bliver dermed mindre.

Favrskov Kommune politianmelder Nordic Waste

Randers Kommune har gjort Favrskov Kommune opmærksom på, at Nordic Wastes aktiviteter har overskredet kommunegrænsen. Favrskov Kommune har i forlængelse af henvendelsen fra Randers Kommune besigtiget området og har konstateret, at kommunegrænsen er overskredet, og at Nordic Waste dermed har overtrådt miljøbeskyttelsesloven.

Som følge heraf har Favrskov Kommune politianmeldt Nordic Waste for at drive virksomhed på kommunens arealer uden miljøgodkendelse.

Nyhedsbrev kommer ikke i postkasserne i uge 17

I næste uge vil der ikke komme nyhedsbrev i postkasserne, da vores dygtige omdeler har en velfortjent ferie. Hvis der er behov for at sende et nyhedsbrev ud, vil det derfor alene komme i e-Boks og på kommunens hjemmeside.