Nyhedsbrev 8 - 02.04.2024

Randers Kommunes afværgeindsats ved skadestedet Nordic Waste.

Status på skadested

 Der er godt nyt vedrørende rensning af overfladevandet. Renseanlægget til rensning af overfladevand ved Nordic Waste har fået tilført et nyt kemisk rensetrin, og samtidig bliver andre flokuleringsmidler (flokulering fortætter forurening til større klumper som kan sies væk via geobags) tilføjet. Det nye rensetrin ser ud til at forbedre rensningen for kritiske tungmetaller med cirka 50 procent. Og det ser ud til at den kemiske rensning forbedrer vandkvaliteten væsentligt.

Bassinkapaciteten omkring Ølst er blevet markant forbedret i tørvejrsperioden. Inden påske var der en ledig kapacitet på ca. 10-15.000 m3.

Regn er dog igen en udfordring. Der er faldet 20 mm regn det seneste døgn, hvilket svarer til, at der skal håndteres 9000 kubikmeter vand. Og det kan vi godt med den kapacitet, som er i bassinerne ved Nordic Waste. Vejrudsigten lover ikke lige så meget regn i de næste dage, men det er jo svært at forudsige præcist. Derfor bliver bassinet i Assentoft, på Virkevangen, testet onsdag 3. april og fra torsdag 4. april kan det være, at vi begynder at køre vand væk til bassinet i Assentoft.

 Randers Kommune har identificeret hvad vi tror er en filterkage (filterkage er restprodukt fra rensning af jord) på skadestedet, som ligger udenfor det område, der er godkendt til opbevaring af sådanne filterkager. Vi har flyttet filterkagen ind på en bund, der er godkendt til opbevaring.  De prøver, vi har taget af filterkagen skaber dog tvivl om, hvorvidt det er en filterkage eller om der i stedet er tale om askeaffald fra et kraftværk (varme og/eller el).

Udtalelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed

På baggrund af henvendelse fra Randers Kommune har Styrelsen for Patientsikkerhed sendt en udtalelse. Udtalelsen er på baggrund af supplerende oplysninger fra Randers Kommune revideret 25. marts 2024. I den reviderede udgave er der konkrete råd om, at hvis mikrofillerstøv mod forventning spredes til nærområdet, så bør man undgå direkte kontakt, indånding eller indtagning af støvet. Hvis man får symptomer på sygdom efter utilsigtet kontakt med støv, anbefaler Styrelsen, at man kontakter egen læge eller vagtlæge.

Randers Kommune kan i den forbindelse oplyse, at der arbejdes på at afklare, hvordan det permanent kan sikres, at der ikke er støvrisiko fra mikrofilleren, samt at mikrofilleren på nuværende tidspunkt har dannet en skorpe, som markant reducerer risikoen for støvflugt.  

Du kan læse hele udtalelsen fra Styrelsen for Patientsikkerhed via Randers Kommunes hjemmeside under ”Nordic Waste” > ”Ølst” > ”Udtalelse fra Styrelsen for Patientsikkerhed”.

Sundhedsområdet i Randers Kommune og Region Midtjylland drøfter snarest mulighederne for at lave en sundhedsundersøgelse for borgerne i Ølst.

Kirkepladsmøde onsdag den 3. april

Onsdag den 3. april kl. 17-18 afholder vi det ugentlige kirkepladsmøde som en rundvisning på Nordic Waste. Det sker på baggrund af ønsker om at se renseanlægget. Vil du med på rundvisningen skal du bare møde op ved vagten på Ølst-siden af skadestedet. Kom gerne 5 minutter før. I vil få udleveret veste, og vi anbefaler at tage gummistøvler på. Der er maksimalt plads til 50 personer på rundvisningen. Borgere fra Ølst vil blive prioriteret. Og viser interessen sig at være større, så gentager vi rundvisningen en anden onsdag.

Randers Kommune politianmelder Nordic Waste for yderligere overtrædelser

Kort før påske blev Randers Byråd orienteret om, at kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt vil indgive politianmeldelse af Nordic Waste.

Det drejer sig om overtrædelse af Naturbeskyttelseslovens § 3 og Miljøbeskyttelseslovens §27 og §28.

"Vi vil indgive politianmeldelse om kort tid. Jeg har desværre ikke mulighed for at svare på konkrete spørgsmål om, hvad anmeldelsen drejer sig om. I sådan en situation kan jeg kun fortælle, hvad det er for en lovgivning, vi mener er overtrådt," siger Jesper Kaas Schmidt og fortsætter:

"Vi er stadig i en meget alvorlig situation hvor vi også løbende bliver klogere. Og finder vi yderligere forhold, som kræver en politianmeldelse, så gør vi det".

Randers Kommune har med denne yderligere politianmeldelse nu samlet set anmeldt for overtrædelse af følgende bestemmelser:

  • Naturbeskyttelseslovens §3
  • Miljøbeskyttelseslovens kapitel 4 og 5
  • Miljøbeskyttelseslovens §27 og §28
  • Miljøbeskyttelseslovens § 110, stk. 1, punkt 4 og 6
  • Miljøbeskyttelseslovens § 33
  • Miljøbeskyttelseslovens § 71, stk. 2, og § 73 c, stk. 1, jf. § 110, stk. 1, nr. 17 og 18.

Randers Kommune har anmeldt krav i DSH Recycling A/S

Kravet lyder på 120 mio. kr. stigende.

Det betyder, at kommunen for nu gør krav om 120 mio. kr. og at kravet vil blive større. Der var 22. marts møde i skifteretten i Randers. Kravet er også stadig anmeldt i Nordic Waste under konkurs, så det samme krav er nu anmeldt hos begge virksomheder.

”Det er en rigtig god og vigtig udmelding, som vi er glade for i Randers Kommune. Det er et hævdvundet princip i dansk lovgivning, at forureneren betaler, og nu får vi flere strenge at spille på, så vi kan få vores penge tilbage,” siger borgmester, Torben Hansen.