Nyhedsbrev 6 - 12.03.2024

Randers Kommunes afværgeindsats ved skadestedet Nordic Waste

Vognmænd SKAL lukke lågen til bassin på Gl. Århusvej

Det er sket flere gange, at lågen ind til spildevandsbassinet på Gl. Århusvej ikke er blevet lukket, når der køres vand til og fra bassinet. Det er nu indskærpet, at vognmænd skal lukke lågen og at forglemmelsen ikke må ske igen.  

Status på skadestedet:

I uge 10 var vejret med os. Der er nu renset så meget vand i bassinerne ved Nordic Waste, at der kan køres vand ind fra bassin på Hans Geigers Vej i Randers, som kan blive renset i det mobile renseanlæg.

Randers kommune forbereder i øjeblikket at kunne tage det nyetablerede bassin ved Virkevangen i Assentoft i brug. Mandag d. 11. marts godkendte byrådet idriftsættelsen af bassinet i Assentoft, på et ekstraordinært møde. Det betyder, at vi nu har en betydelig reservekapacitet til opbevaring af det overfladevand fra Nordic Waste, som ikke kan håndteres i bassinerne ude ved Nordic Waste. Denne kapacitet giver mulighed for at kunne begynde at reetablere arealer omkring skadestedet som forberedelse til langsigtede løsninger. Bassinerne vil også kunne tages i anvendelse, hvis der af miljømæssige eller kapacitetsmæssige årsager er behov for at tømme et eller flere af de nu anvendte regnvandsbassiner tilhørende VandMiljø Randers.

Der er sat geotekniske undersøgelser i gang for at finde ud af, hvordan der kan tages vand ud af jordskredet og dermed vandtryk ud af bunden.

pH-værdi: Meget tyder på, at pH-værdien i bassinerne ved Nordic Waste er faldende, og det er godt nyt.

Der har tidligere været planer om at bygge et dige omkring sydsiden af Ølst by for at beskytte byen mod overfladevand fra bassiner. Randers Kommune undersøger lige nu muligheden for at gøre brug af watertubes i stedet for, da det er et langt mindre indgreb.

Løsningen med at rørlægge Alling Å gennem nye rør, der føres op til E45, er endnu ikke færdig, da der har været udfordringer med voldsomt vejr, meget blød jord og forsinket levering på en manifold.

Målinger af spildevand

Randers Kommune har opdateret information om målinger af spildevand på hjemmesiden www.randers.dk/nw under punktet Spildevand fra Nordic Waste. Der er nu gennemgået prøver fra 2., 5., 8., 11., 15. januar og 1., 6., og 9. februar 2024. Den samlede konklusion er, at overfladevandet generelt har et høj t indhold af metaller og tungmetaller som overskrider de generelle vandkvalitetskrav. De højeste overskridelser er for kobber, selen og zink.

Generelt kan det konkluderes, at overfladevandet ikke kan udledes til vandløb uden en rensning,
Der er taget prøver for PFAS/PFOS i vandet fra Nordic Waste den 8. januar (overfaldebassin på Gl. Århusvej) og 9. februar fra bassin ved nordsiden på Nordic Waste skadested. Der er generelt lidt mere PFAS/PFOS i vandet fra Nordic Waste end i det spildevand som kommer fra Randers by til det centrale spildevandsanlæg. Men der er ikke tale om væsentligt forøgede koncentrationer.

Målinger af Å-vand

Kommunen har opdateret information om målinger af kvaliteten af vandet i Alling Å på www.randers.dk/nw

Har du – eller kender du nogen som har informationer om Nordic Waste?

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt har talt med Østjyllands Politi om, at hvis borgere, tidligere ansatte og entreprenører har ”historier” om Nordic Waste, så er her en mailadresse man kan skrive til: OJYL-Saerlige-Sager@politi.dk

På jagt efter ’filterkager’

Ifølge nyhedsdækningen skulle det vaskeanlæg som var på Nordic Waste til at rense forurenet jord, medføre et restprodukt i form af filterkager. Randers Kommune er ved at afdække, om der har været sådanne filterkager kørt til Nordic Waste, og hvis, hvordan de så er bortskaffet. Det undersøges for at finde ud af, om sådanne deponeringer har skabt punktforureninger, som vi i afværgearbejdet skal tage højde for.

Jord væk fra vejen

Cirka 90.000 tons jord er skredet ud over Gl. Århusvej. Som en del af afværgeforanstaltningen er det ved at blive undersøgt om jorden kan køres tilbage på Nordic Waste området. Derfor er Randers Kommune ved at få udarbejdet en projektbeskrivelse og efterfølgende få prisberegnet og sat opgaven i udbud. Dette arbejde er fortsat i gang.

”Her er det vigtigt, at få dokumentation for om områdets tilstand kan bære, at der føres jord tilbage og hvor meget. Disse undersøgelser gennemføres af kommunens geotekniske rådgiver støttet af Miljøministeriets tekniske rådgiver GEUS. Der vil først blive flyttet jord, når vi har helt styr på, hvordan det kan lade sig gøre, uden at det sætter jord i bevægelse,” siger Jesper Kaas Schmidt.

Byrådet i Randers Kommune skal beslutte, hvad der skal ske med jorden.

Inddækning af microfiller

Randers Kommune arbejder fortsat på at finde ud af, hvordan microfilleren kan kapsles inde, så støvspredning fra oplagene standses og det undgås, at der sker gennemsivning af forurenet fillervand eller spredt forureningskomponenter med overfladevandet.

Byrådet i Randers Kommune skal beslutte, hvordan vi skal håndtere microfilleren.

Bustransport

Dialoggruppen har foreslået at linje 1A som kører fra busterminal til Randers Storcenter evt. kan udvides til at køre forbi Ølst. Det er fortsat ved at blive undersøgt om, det er muligt.

”Vi forstår og er helt med på, at det er rigtig svært at komme med offentlig transport fra Ølst til Aarhus, noget mange kan have brug for og før har haft rigtig fin dækning af. Vi arbejder for at finde løsninger,” siger Jesper Kaas Schmidt, kommunaldirektør i Randers Kommune.

Den politiske følgegruppe drøfter kollektiv trafik for Ølst-området den 14. marts. Resultat af drøftelserne bliver formidlet på kommunens hjemmeside www.randers.dk/nw under nyheder. Følg med her. Opsamling kommer i næste nummer af nyhedsbrevet.

Nyt brev til lodsejere

Flere jordejere (lodsejere) er meget berørte af den afværgeindsats, som Randers Kommune foretager ved Nordic Waste. Store områder bliver brugt til bassiner, eller der er lagt rør til Alling Å på jorden. I et forsøg på at imødekomme lodsejernes behov for at få en afklaring på erstatning, har Randers Kommune sendt en række spørgsmål til Miljøstyrelsen for at finde ud af, om der kan afklares erstatning hurtigt. Der har også været drøftelser med juridiske eksperter på området.

Brev til Styrelsen for Patientsikkerhed

I sidste uge orienterede vi om, at kommunen har skrevet til Styrelsen for Patientsikkerhed for at få en vejledning til jer i Ølst om, hvad der sker, hvis man kommer i berøring med jorden, er der risiko ved indånding, hvad med dyrkning af grøntsager, legende børn og mange andre spørgsmål, som I helt relevant stiller. Kommunen afventer svar fra styrelsen. 

Du kan se kommunens brev til Styrelsen for Patientsikkerhed på kommunens hjemmeside www.randers.dk/nw under punktet Ølst.

Søg læge og bliv evt. henvist til Arbejdsmedicinsk Afdeling

Føler man sig syg eller oplever helbredsmæssige gener, så bør man gå til sin egen læge. Lægen kan ekstraordinært henvise til Arbejdsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, hvis der er behov for det. Arbejdsmedicinsk Afdeling har garanteret, at alle praktiserende læger er orienteret om ordningen. Arbejdsmedicinsk Afdeling er egentlig specialiseret i at undersøge patienter for om en sygdom skyldes påvirkninger på arbejdspladsen. Det kan være påvirkninger som fx er kemiske, fysiske, biologiske, psykiske eller fysiske. Og der er i denne særlige situation lavet en undtagelse, sådan at borgere i Ølst også kan komme på Arbejdsmedicinsk Klinik.

Den politiske følgegruppe skal drøfte sundhed i Ølst på mødet i den politiske følgegruppe den 14.3. Det sker på baggrund i en drøftelse på byrådsmødet. På mødet deltager repræsentanter bl.a. læger fra Region Midtjylland.

Der følges op i næste nummer af nyhedsbrevet.