Nyhedsbrev 2 - 13.02.2024

Randers Kommunes afværgeindsats ved skadestedet Nordic Waste

Støtteorganisation for borgere i Ølst

Randers Kommune er i gang med at etablere en støtteorganisation for Ølst-borgere, og den skal fintunes sammen med en dialoggruppe af 5-7 borgere fra Ølst. Hvem der skal deltage i gruppen, er op til dem, der melder sig.

Målet med støtteorganisationen er, at vi gerne vil imødekomme, at der opstår mange spørgsmål og mange tanker og bekymringer i Ølst, ifm. situationen ved Nordic Waste.

Det er tanken at støtteorganisationen skal rumme tilbud på tværs af forvaltningerne i Randers Kommune, og arbejdet med at sammensætte tilbuddene går nu i gang.

Blandt støtte-tilbuddene er, at kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt rækker ud til advokater i Randers og omegn for at høre, om de vil stille til frivillig rådgivning og advokathjælp for borgerne i Ølst.

Børn- og skoleforvaltningen kommer med et tilbud om telefonisk rådgivning med en socialrådgiver fra Center for Pædagogisk Psykologisk Rådgivning for børn og unge, og deres forældre.

Sundhed- og omsorgsområdet bidrager med et tilbud om psykologsamtaler for unge i 20-24-årsalderen, sundhedsplejen i skolen tilbyder trivselssamtaler med børn efter behov og tilbyder spædbarnsfamilier et ekstra trivselsbesøg. Der bliver også set på, om det er relevant, at sundhedsbussen kommer forbi Ølst, ligesom sundhedsforvaltningen vil gå i dialog med Styrelsen for Patientsikkerhed.

Sundhed- og omsorg opretter også en hotline, hvor borgere fra Ølst kan ringe mellem kl. 9-16.

Fra Teknik og Miljø vil man stille med en medarbejder fra skadestedet i Ølst med jævne mellemrum for at fortælle om nyt fra skadestedet, og hvad der sker.

Fra Ældreområdet er der tilbud om omsorgssamtaler med ældre i Ølst, der er omfattet af kommunens ældrepleje.

Socialområdet vil gå i dialog med Selvhjælp Randers for at drøfte mulige relevante tilbud, som dialoggruppen fra Ølst finder relevante. 

De tilbud, som Randers Kommune i første omgang tilbyder borgerne i Ølst, vil træde i kraft fra 19. februar. Herefter skal tilbuddene justeres og tilpasses de specifikke behov, borgerne i Ølst har. Netop derfor ønsker vi at inddrage Ølst-borgerne i en dialoggruppe, der skal være med til videreudvikle tilbuddene. I vil blive informeret om de tilbud, som forvaltningerne i første omgang tilbyder via e-boks i slutningen af uge 7. Tilbuddene i støtteorganisationen skal derefter fintunes i samarbejde med dialoggruppen med borgere fra Ølst.

Dialoggruppe

Ønsker du at være en del af dialoggruppen, beder vi dig sende en mail til kommunikation@randers.dk, senest torsdag den 15. februar 2024 kl. 12.

Nyheder på sms

Vi har oprettet en sms-tjeneste, hvor der løbende vil komme nyt fra skadestedet og om situationen. Du kan tilmelde dig sms-tjenesten ved at sende en sms til 1910. Skriv ”RIT ØLST” samt dit fornavn og efternavn.

Fx RIT ØLST Fornavn Efternavn

Situationen på skadestedet ved udgang af uge 6, 2024

Alling Å

I forhold til Alling Å forventes rørlægningen helt ud til E45 at være færdig mandag/tirsdag i uge 8. Herefter handler det om at drifte pumpeløsningen, der skal lede å-vandet gennem rørene.

I øjeblikket arbejdes der også på at lave et nyt dige i syd, der adskiller det rene vand i åen fra det forurenede overfladevand, så vi er endnu bedre beredt på store mængder nedbør.

Jordskredet

Selve jordskredet er blevet monitoreret løbende og jordkørsel stoppede lørdag 3. februar. På nordsiden viser overvågningen, at jordskredet er gået i stå. På sydsiden har jordskredet bevæget sig én meter på fem dage (uge 6). Der er lige nu ikke noget endegyldigt bud på, hvorfor jordskredet er så stabilt, men vurderingen er, at det er lykkedes at få trukket meget vand ud af skredet. Randers Kommune kører fortsat ikke jord væk.

Overfladevand

Overfladevandet er stadigden største udfordring på skadesstedet. Mængden af overfladevand er lige nu meget stor, og vi undersøger muligheden for at etablere et ekstra bassin på en erhvervsgrund udenfor området. Derudover håndterer vi overfladevandet ved at køre det væk fra området og fra syd til nord i fast rutefart.

Et ekstra bassin til overfladevand i forlængelse af de eksisterende ved gartneriet i Nord blev lavet færdigt onsdag aften i uge 6 og er nu fuldt udnyttet.

Randers Kommune er obs på, at der hvor bassinerne ligger, kan der trænge forurenet vand ned i jorden. Der vil selvfølgelig blive ryddet op efter spildevandsbassinerne, sådan at evt. forurening bliver fjernet.

Det kan blive en del af løsningen at bygge en dæmning langs dele af Ølst, som en ekstra sikkerhed, for at holde vand fra bassinerne tilbage og beskytte byen mod vand. Dette sættes dog ikke i gang med mindre det er nødvendigt, og I vil få besked.

Mobile rensningsanlæg

Det første minirenseanlæg i nord er nu i drift og er oppe på at rense cirka 100-150 m3 vand i timen. Vandet der er blevet behandlet, er helt gennemsigtigt, og der gøres klar til at kunne tage prøver af vandet fra uge 7.

vandprøver fra de forskellige bassiner. Her forventes store forskelle på forureningsgraden. Her testes også for PFAS.

Direktør for Udvikling, Miljø og Teknik, Jens Heslop, forklare, hvordan det nye renseanlæg fungerer.

I uge 6 gik opbygning renseanlæg nummer to i gang i syd. Det bliver en kopi af renseanlægget i nord og bygges på den tidligere filler-plads (betonplads) inde på Nordic Waste-området. Der graves to ny bassiner ved siden af, som beklædes med membran til at håndtere vandet fra renseanlægget. De to bassiner vil blive beskyttet mod overfladevand, der har været i kontakt med microfiller ved hjælp af volde. Området ved betonpladsen er ikke i skred. Det er forventningen at anlæg af renseanlægget i syd kan gå hurtigere end i nord, da man nu har læringen fra nord at tage afsæt i.

Faunaundersøgelse og seneste prøveresultater

Faunaundersøgelse i Alling Å

Faunaundersøgelse i Alling Å bliver sat i gang i det tidlige forår 2024, som anvisningerne for denne type undersøgelser foreskriver. Formålet med undersøgelsen er at se, om smådyr i vandløbet er blevet påvirket af hændelsen ved Nordic Waste i julen 2023, hvor der skete en kortvarig sammenblanding af jord og overfladevand fra Nordic Waste med vand fra Alling Å.

Mange smådyr i vandløb har livscyklusser, der forløber over flere år, og en påvirkning der er sket for et stykke tid siden kan derfor også ses i smådyrene. Der vil blive lavet prøvetagningsstationer både op- og nedstrøms Nordic Waste.

Der bliver også lavet undersøgelser af fisk i vandløbet. Det sker i det tidlige efterår 2024, som anvisningerne for denne type undersøgelser foreskriver. Der planlægges også en undersøgelse af signalkrebs.

Faunaundersøgelsen sker i tæt samarbejde med Miljøstyrelsen. Resultatet af undersøgelsen bliver lagt frem på kommunens hjemmeside.

Seneste prøveresultater

Der bliver fortsat taget vandprøver, jordprøver og overfladevandprøver løbende.

De seneste resultater af vandprøver fra Alling Å er nu analyseret og klar. De er fra 15. januar 2024. Resultatet ligger på kommunens hjemmeside.

Vandprøverne viser godt nyt. Den samlede konklusion er, at resultaterne fra den 15. januar 2024 fortsat viser, at der ingen forhøjede koncentrationer er af tungmetaller i Alling Å, når man sammenligner vandet opstrøms og nedstrøms Nordic Waste. Det indikerer, at påvirkningen fra den kortvarige udledning af materiale til Alling Å fra den 20. december 2023 er yderligere aftaget. Det viser også fortsat, at løsningen med at pumpe å-vandet rundt om skadestedet virker.

Jordprøverne for uge 5 og 6 viser at antallet af prøver med forhøjet olieindhold er lavere end de tidligere uger, mens antallet af jordprøver med forhøjet indhold af nikkel og barium er steget. Men der er ikke entydigt noget der indikerer, at indholdet af miljøfremmede stoffer i jorden ligger ud over det, der er tilladt indenfor virksomhedens miljøgodkendelse.

Det forhøjede indhold af barium er der ikke en entydig forklaring på, men jfr. en ældre rapport fra 1992 fra Aarhus Amt, er forekomsten af barium naturligt høj i den type ler, der findes ved Ølst.

Fra den 30. januar 2024 er der foretaget PFAS-analyser af den jord, der er kørt til karteringspladsen på Nordic Waste, og der er udtaget 6 stikprøver af allerede anvist jord, da det skulle afklares, hvorvidt jorden indeholder PFAS over Miljøstyrelsens jordkvalitetskriterier. I både uge 5 og 6, viser jordprøverne, at der er påvist meget lave niveauer af PFAS og mindre end hvad man normalt finder i Danmark, fordi udbredelsen af PFAS er bred.

Der er nu i alt foretaget 2000 jordprøver.

Prøver af overfladevand:

Der er taget prøver for PFAS 8. januar. Prøven blev taget fra et overfladebassin på Gl. Aarhusvej. Prøve taget 1. februar fra bassin ved nordsiden af Nordic Waste testes også for PFAS. Der er for nuværende kun prøver analyseret fra 8. januar.

Der tages også løbende prøver af Vandmiljø Randers og på stedet. I disse prøver er pH-værdien som følge af kontakt med microfiller på skadestedet mellem 8,2 og 12,6.

Der sættes nu gang i vandprøver fra de forskellige bassiner. Her forventes store forskelle på forureningsgraden. Her testes også for PFAS.