Nyhedsbrev 3 - 20.02.2024

Randers Kommunes afværgeindsats ved skadestedet Nordic Waste

Status på skadestedet

Rørføringen, hvor vandet fra Alling Å skal pumpes fra sydsiden af skadestedet og ca. 1,2 km ud mod E45 forventes klar i uge 8.

Det mobile renseanlæg i nord fungerer godt. De første målinger af pH-værdi af det behandlede vand viser, at pH-værdien er normal. Behandlet vand ledes i bassin 6. Herfra kommer det videre til det centrale rensningsanlæg (Vandmiljø Randers). Men det lokale renseanlæg kan ikke nå at behandle alt overfladevandet. Derfor køres der også fortsat overfladevand til andre bassiner i Randers Kommune. I uge 7 begyndte vi at køre vand til et af Vandmiljø Randers’ bassiner på Engelsholmvej. Samtidig gik arbejdet med at etablere et nyt overfladebassin ved Virkevangen i Assentoft i gang. Bassinerne bliver foret med membran, så vandet ikke kan sive ned i jorden.

I løbet af uge 8 forventes det nye mobile renseanlæg på sydsiden af skadestedet at gå i drift. Samtidig foregår en løbende optimering af renseeffekten i anlæggene. 

Jordskredet er stadig stort set stabilt, og der køres fortsat ikke jord væk.

Der er lige nu forskellige løsningsforslag i forhold til den dæmning, der skal laves langs Ølst mod syd. COWI er i gang med at undersøge detaljerne i projektet, bl.a. hvor høj dæmningen skal være for at være effektiv. Vi går ikke i gang, før vi har detaljerne på plads, og der kommer information ud. Længden på dæmningen er derfor heller ikke afklaret. Dæmningen vil blive lavet af ren jord eller på en helt anden måde.

Støtteorganisation for borgere i Ølst

Randers Kommune har etableret en støtteorganisation for borgere i Ølst. Målet med støtteorganisationen er at imødekomme spørgsmål, bekymringer og tanker ifm. situationen ved Nordic Waste.

Støtteorganisationen rummer tilbud på tværs af forvaltningerne, Børn og Skole, Udvikling, Miljø og Teknik, Sundhed, Kultur og Omsorg og Social og Arbejdsmarked. Tilbuddene skal justeres med hjælp fra en dialoggruppe med borgere fra Ølst. Mange tak til jer, der har meldt jer til gruppen. Vi ser frem til at møde jer. Alt efter tilbagemeldinger fra dialoggruppen, vil tilbudspakken blive justeret.

Tilbudspakken bliver sendt via e-boks og fysisk post til dem, der ikke modtager digital post. Del gerne brevet med tilbudspakken, hvis du kender én, der ikke modtager digital post.

PFAS-forurenet jord ved Nordic Waste

Der har i løbet af den sidste uge været meget i medierne omkring PFAS-forurenet jord på grunden ved Nordic Waste. Randers Kommune er bekendt med, at der findes PFAS-forurenet jord på grunden.

Randers Kommune stoler ikke som udgangspunkt på, at jorden på Nordic Waste-grunden er tilstrækkelig oprenset. Det havde kommunen en formodning om, at man kunne stole på, men det har vist sig ikke at svare til virkeligheden.

Nordic Waste har ifølge Randers Kommunes oplysninger tre gange håndteret jord som kunne indeholde forhøjede PFAS-værdier. Bemærk at der her tales om PFAS, som er en gruppe af fluorerede stoffer, hvoraf bl.a. PFOS er en af dem.

  • Første gang i 2021, hvor der gives tilladelse til at modtage 21,96 tons jordslam fra Slagelse Kommune. Nordic Waste har ifølge redegørelse fra dem håndteret jordslammet ved at indkapsle det i et betonkar i en bygning. Bygningen med betonkarret, som slammet er indkapslet i, blev revet ned i sommeren 2023. Med den nuværende viden er det vurderet, i samarbejde med folkene på skadesstedet, at den indkapslede PFAS fortsat ligger samme sted som før skredet. Betonfundamentet er endnu ikke truffet i skredet nedenfor og det vurderes derfor, at skredet er gledet hen over fundamentet, som fortsat formodes at ligge under jorddækket. Der vil derfor være tale om en indkapslet punktkilde, som skal undersøges og håndteres, når man ved mere og det er muligt ift. jordskredet.
  • Nordic Waste modtog i 2022 jord som kunne indeholde PFAS. Jorden blev modtaget fra Randers Brandskole. Jorden blev opbevaret indtil det var afklaret om jorden indeholdt PFAS. Efter analyserne var gennemført viste det sig, at jorden fra Brandskolen ikke indeholdt PFAS og jorden er herefter nyttiggjort i jordtippen.
  • Den 3. og sidste gang Nordic Waste ifølge Randers Kommunes oplysninger modtog jord, som kunne indeholde PFAS er i 2023, hvor de laver et forsøg med rensning af jord for PFAS i virksomhedens laboratorium. Forsøgene blev finansieret af staten, som et udviklingsprojekt. Disse big bags med jord forventes i henhold til godkendelsen at være bortskaffet fra virksomheden igen, idet dette er anvist af kommunen til Noreco i 2023.

Randers Kommune har således ikke givet lov til eller har kendskab til, at der er tilført PFAS til jordtippen.

Randers Kommune har til nu taget jordprøver fra den jord som bortkøres, hvoraf en del stammer fra jordtippen. Når kommunen tager jordprøver, testes der for tungmetaller, PAH´er og olieprodukter. Randers Kommune har herudover i samarbejde med Miljøstyrelsen fra og med uge 5 besluttet, at jorden også testes for PFAS. Vi har nu fået de første mange resultater, som viser, at jorden indeholder PFAS i et niveau, der er meget langt under grænseværdierne. Niveauet er så lavt, at det ikke giver anledning til bekymring. Se oplysninger på kommunens hjemmeside for uddybning: https://www.randers.dk/erhverv/miljoe/nordic-waste/miljoeresultater-af-jordproever/.

Der tages ikke jordprøver i selve tippen, da det fortsat ikke er muligt af sikkerhedshensyn.

Randers Kommune tester også for PFAS i det overfladevand, der køres væk fra Nordic Waste. Vi har fundet spor af PFAS i overfladevandet ved en prøve den 8. januar, og lige nu afventes yderligere analyseresultater inden vi kan vurdere, hvad det fundne resultat er udtryk for. Der findes desværre en del PFAS-rester i miljøet generelt i vores samfund.

Der udtages prøver af overfladevandet samtidig med, at der udtages prøver af Alling Å, dvs. hver 10 dag. Dette er i overensstemmelse med påbuddet fra Miljøstyrelsen til Nordic Waste. Derudover har forvaltningen i uge 6 igangsat udarbejdelsen af plan for håndteringen af overfladevandet i den forestående interrim fase (1-2 år). I denne plan forventes hyppighed af prøvetagningen af blive tilpasset løbende til formålet.  

Resultaterne for vandprøverne offentliggøres på kommunens hjemmeside: https://www.randers.dk/erhverv/miljoe/nordic-waste/miljoeresultater-paa-vandmaalinger/.

pH-værdier ved Nordic Waste

I de seneste uger er der ved Nordic Waste, hvor der nu er 9 bassiner, lavet prøver af vandet for at teste pH-værdi. Netop pH-værdien er særligt interessant, fordi en del af overfladevandet har været i kontakt med microfiller, som ligger i området, dog primært samlet på ”fillerpladsen” inde på skadestedet. Det ser allerede nu ud til, at der er stor forskel på vandets pH-værdi i de enkelte bassiner.

Her nedenfor kan ses, at pH-værdien svinger mellem at være forholdsvis basisk til normalt pH-niveau i bassinerne ved Nordic Waste.

pH-skalaen består af en række værdier fra 1 til 14. Er vandet surt, har det en pH-værdi på 1-6. Er vandet basisk, har det en pH-værdi på 8-14. pH-skalaens neutrale punkt er 7.

 

9/2 (uge 6)

14/2 (uge 7)

Bassin 1

8.25

8.88

Bassin 2

9.8

9.28

Bassin 3

10.31

Kunne ikke tilgås

Bassin 4

8.7

8.5

Bassin 5

8.2

8.95-9.17

Bassin 6*

7.64

6.8

Bassin 7

7.97

8.45

Bassin 8

7.34

6.65

Bassin 9

8.51

8.25

*vand i bassin 6 har været igennem lokalt renseanlæg.

Nyheder på sms

Vi har oprettet en sms-tjeneste, hvor der løbende vil komme nyt fra skadestedet og om situationen. Du kan tilmelde dig sms-tjenesten ved at sende en sms til 1910. Skriv ”RIT ØLST” samt dit fornavn og efternavn.

Fx RIT ØLST Fornavn Efternavn